“Це провал, лікарі масово виїжджають за кордон”, – Сергій Рибалка

5.11.2018, 12:57
4945

Медична реформа під керівництвом в. о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун в Україні провалена та малоефективна.

Про це заявив народний депутат від Радикальної партії Сергій Рибалка, передає “Народна правда”.

Політик на прикладі показав неефективність медреформи в країні. Так, Рибалка відвідав Павлоградську міську лікарню №4 і був майже шокований побаченим. У лікарні нардеп поспілкувався з медичними працівниками, відвідав харчоблок лікарні, який знаходиться в аварійному стані.

За словами депутата, головна проблема для лікарів – це низька заробітна плата. Він підкреслив, що в останній раз медики отримували підвищення зарплати в 2017 році – на 100 гривень, а вже в цьому році підвищення зарплат у них не було.

“Зараз зарплата лікарів становить від 2700 до 4200 гривень у завідувача відділення. Крім цього, за чергування лікарі не отримують оплату. Це справжня ганьба для нинішнього в. о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун. Адже завдяки її реформу, пацієнтів стало мало не вдвічі більше, а оплата праці лікарів жалюгідна і лікарі не хочуть йти працювати на таку зарплату. Саме тому в цій лікарні брак кадрів становить 35%”, — зазначив Рибалка.

Медичні працівники розповіли політику, що на наступний рік планується скорочення фінансування цього медичного закладу на 10 мільйонів гривень. Зараз лікарня фінансується на 50% з державного бюджету і на 50% з місцевого бюджету. Але в місцевих бюджетах катастрофічно не вистачає коштів на утримання медичних установ.

Нардеп Рибалка відвідав харчоблок Павлоградської міської лікарні та розповів, що там можна знімати фільми про Другу світову війну.

“Зайшовши в харчоблок лікарні я був ошелешений. Думав, що бачив у своєму житті все, але помилявся… Працівники лікарні змушені працювати в жахливих умовах. Харчоблок вже давно потребує капітального ремонту”, — розповів він.

Рибалка зазначив, що ще в 2014 році Світовий банк виділив близько 170 млн гривень на придбання обладнання і ремонту 2 приймального відділення цієї лікарні. Оскільки цих коштів не вистачило, бюджетом області передбачено додаткове фінансування в обсязі близько 49 млн гривень. Але освоїти вдалося лише 1 млн, оскільки Управління капітального будівництва — є замовником реконструкції будівлі і зі свого боку не виконує взяті на себе зобов’язання з виконання ремонтних робіт. Будівля знаходиться в стані реконструкції.

“З цього приводу вже дав доручення голові фракції Радикальної партії Олега Ляшка у Дніпропетровській обласній раді знайти можливості для ремонту лікарні. Також звернуся з депутатським запитом до Голови Дніпропетровської обласної адміністрації, щоб якомога швидше завершити всі необхідні ремонтні роботи”, — заявив політик.

Сергій Рибалка підкреслив, що в українських лікарнях існує катастрофічна нестача стаціонарних місць для хворих.

“Так, на 300 тисяч жителів Павлоградського, Тернівського районів і Першотравенська в стаціонарі передбачено лише 225 ліжко-місць. Тобто люди банально позбавленні будь-якої можливості отримувати стаціонарне лікування”, — розповідає він.

Політик додав, що в результаті геноцидної медичної реформи закриваються фельдшерсько-акушерські пункти.

“Госпітальний округ збільшився до 120 км. Це при тому, що допустима норма — 60 км. Тепер люди змушені долати по 120 км, щоб дістатися до лікарні і отримати хоч якусь медичну допомогу. Автомобілі швидкої допомоги відтепер доставляють хворих в лікарні не менше однієї години”, — підкреслив Рибалка.

Парламентарій зазначила, що з-за низьких зарплат медичні працівники масово покидають Україну.

“Найголовніша проблема для лікарів, про яку відверто говорили лікарі Павлоградської міської лікарні №4 — це дуже низька заробітна плата. Медики мені повідомили, що останній раз вони отримували підвищення зарплати в 2017 році, і то, тільки на 100 гривень, а вже в цьому році підвищення зарплат у них не було. Зараз зарплата лікарів становить від 2700 у лікаря-початківця до 4200 гривень у завідувача відділення та 7000 гривень у лікаря з категорією. Крім цього, через збільшення кількості хворих і брак медичного персоналу, працівники лікарні змушені додатково чергувати, переробляючи по 15 годин на місяць, які зовсім не оплачуються. Це справжній сором”, — зазначив він.

Рибалка додає, що через медреформу, пацієнтів стало мало не вдвічі, а оплата праці лікарів мізерна.

“Вони не хочуть іти працювати на ці копійки. Саме тому в Павлоградський міський лікарні брак кадрів становить 35%. Українські лікарі і медичні сестри масово виїжджають на роботу в Польщі, Чехії, Угорщини та Словаччини. У зв’язку з цим місцевим лікарням катастрофічно не вистачає персоналу. За кордоном українським лікарям доводиться погоджуватися на професійне зниження. Але навіть при таких умовах їх зарплати перевищують ті, що вони отримують в Україні. За останні два роки з України виїхали близько 70 тисяч медичних працівників”, — підкреслив депутат.

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com