Центрвиборчком відреагував на висунення Юлії Кузьменко кандидаткою в народні депутати

19.02.2021, 13:48
94690

Центральна виборча комісія відповіла на запит Радіо Свобода щодо того, чи дозволяє українське законодавство балотуватись у депутати від «Європейської солідарності» на довиборах у Верховну Раду Юлії Кузьменко, яка є фігуранткою справи про вбивство журналіста Павла Шеремета, і залишається під цілодобовим домашнім арештом, – передає Радіо Свобода.

Читайте також: Юлія Кузьменко – кандидатка в народні депутати від “Європейської солідарності”

У ЦВК не дали прямої відповіді, проте зацитували низку статей із виборчого законодавства.

Зокрема, згідно з частинами другою та третьою статті 76 Конституції України, частин першої та четвертої статті 9 закону «Про вибори народних депутатів України», парламентарем може бути обрано громадянина України, який на день виборів досяг 21 року, має право голосу і проживає в Україні протягом останніх п’яти років.

«Не може бути висунутий кандидатом та обраний народним депутатом України громадянин, який має судимість за вчинення умисного злочину, якщо ця судимість не погашена і не знята в установленому законом порядку»

«Добре розуміючи, що саме зараз необхідно виступити єдиним фронтом не тільки політикам, а й волонтерським та іншим громадянським організаціям, я ухвалила рішення балотуватися до Верховної Ради», – цитує слова Кузьменко пресслужба «ЄС»

Проте Юлії Кузьменко наразі не оголошено вирок, і за статтею 62 Конституції України вона вважається невинуватою, доки її провину не буде доведено.

За законом кожен, хто має право балотуватись, робить це як самовисуванець, або ж від певної партії. Юлію Кузьменко висунула партія «Європейська солідарність» в окрузі №50 на Донеччині, тож саме політична сила, а не Кузьменко особисто, має подати відповідні документи до ЦВК.

Якби ж Юлія Кузьменко балотувалась як самовисуванець, то як кандидат була би зобов’язана особисто пред’явити ЦВК паспорт громадянина України та отримати визначені законом документи. І закон не дає самовисуванцям можливості надсилати документи поштою, електронною поштою або ж в інакший спосіб, що не передбачає особисту присутність.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com