“Туман” у голові після COVID-19: як вірус потрапляє у мозок та чим це загрожує

2.12.2021, 10:38
106235

“Туман” у голові – формально не є медичним терміном, але він добре описує нездатність ясно мислити. В теорії, це може вилитися у розсіяний склероз, хронічну втому чи навіть онкологію.

Джерело: 24 канал

Останнім часом про “туман” все активніше почали говорити у ЗМІ, бо його часто помічали у фазі відновлення після COVID-19. Як все починається та чим загрожує людині – читайте у матеріалі сайту 24 каналу.

Як вірус потрапляє в мозок

Симптоми коронавірусу у нашому головному органі йдуть набагато далі, ніж ментальна нечіткість, пише видання Scientific American.

Вони відрізняються по всьому спектру й охоплюють головні болі, відчай, депресію, галюцинації або яскраві видіння. Не кажучи вже, про всім відомі аномалії з ароматами, смаком, інсульти та судоми.

Неврологічні симптоми знаходять у більшості хворих на ковід людей / Фото Johns Hopkins Medicine

У дослідженні, опублікованому на порталі PubMed, зазначається: у 80% людей, які хворіли на ковід, спостерігаються неврологічні розлади. Втім, як саме вірусні частинки входять до головного мозку та обживаються у його захищеній зоні, досі інтенсивно досліджується.

На ювілейній, 50-ій зустрічі Спільноти нейронауки (Society for Neuroscience – 24 канал), деякі зі ще закритих до публікації презентацій показали, нарешті повний шлях SARS-CoV-2 до мозку – все починається з проникнення в клітини, після чого відбувається розподілення й остання фаза – порушення нервових функцій.

Втім, навіть перше – це загадка. Бо звичайні мозкові клітини не мають “якоря”, за який шип S-білка міг би “зачепитися”. Таких, які є у легенях, до прикладу.

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

Теги:

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com