Туреччина заблокувала прохід у Чорне море тральщиків, подарованих Британією Україні

2.01.2024, 23:05
152282

Туреччина не дала дозволу на прохід у Чорне море двом тральщикам, які Велика Британія безоплатно передала Україні.

Читайте також: В ООН відреагували на нову хвилю атак РФ по Україні

Про це пише Центр протидії дезінформації Туреччини.

“Твердження деяких ЗМІ про те, що “подаровані Україні Сполученим Королівством мінно-пошукові кораблі пропустили через турецькі протоки до Чорного моря” не відповідають дійсності.

Tуреччина відразу кваліфікувала спеціальну військову операцію Росії проти України як війну і відповідно до статті 19 Конвенції Монтре про режим проток закрила протоки для військових кораблів воюючих сторін (Росії та України)”, – йдеться в повідомленні.

У Центрі додали, що тральщики, подаровані Україні Великою Британією, не зможуть пройти через турецькі протоки до Чорного моря доти, доки триває війна і запевнили, що союзники по НАТО були проінформовані про це.

“Туреччина, яка неупереджено і сумлінно виконує Конвенцію Монтре з 1936 року, зберігає свою непохитну рішучість і принципову позицію впродовж усієї цієї війни, щоб запобігти ескалації напруженості в Чорному морі”, – підсумував Центр протидії дезінформації Туреччини.

Коли Росія почала вторгнення в Україну в лютому 2022 року, Туреччина запустила Конвенцію Монтре 1936 року (конвенція що відновила суверенітет Туреччини над протоками з Чорного в Середземне море), фактично заблокувавши прохід військових кораблів воюючих сторін. Пакт не розповсюджується на кораблі, що повертаються на свої бази.

Як передає Reuters,Туреччина також попереджала нечорноморські країни не відправляти військові кораблі через протоки.

Відповідно до Конвенції Монтре військові кораблі невоюючих сторін можуть проходити через протоки під час війни. Але в конвенції також говориться, що Анкара має останнє слово щодо проходу всіх військових кораблів, якщо вважатиме, що їй загрожує бути втягненою у війну.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com