У Львові реставрують вікна у центрі міста

28.01.2019, 11:33
9350

З 1 лютого у Львові проведеться реставрування та заміна вікон у спорудах в історичній частині міста. Відповідна реконструкція буде проведена українськими спеціалістами на засадах проекту GIZ.

Читайте також: Львів’яни фурами вивозили сміття на Київщину

У Львові знову проводять проект реставрації елементів пам’яток архітектури, який був раніше розроблений німецьким товариством GIZ, повідомляє DW.

Протягом останні восьми років вікна і брами в історичному центрі Львова допомагали німецькі майстри. Роботи проводились у рамках українсько-німецького проекту “Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста Львова”, організованого Німецьким товариством міжнародного співробітництва GIZ. За цей період було відновлено 850 вікон, 150 брам, 80 балконів. У 2017 році в GIZ повідомили про завершення даного проекту.

Нова реставраційна хвиля починається з 1 лютого. Умови залишають такі ж, які пропонувало GIZ: реставрацію вікон на 60 відсотків оплачує місто, решту має оплатити мешканець. Для дверей та брам: 70 і 30 відсотків відповідно. Єдина відмінність полягає у тому, що збільшилась територія охоплення. Тепер фінансова підтримка надається і мешканцям вулиць, що входять до історичної частини міста Львова. Його межі можна переглянути в рішенні виконкому номер 1311, доступному на сайті Львівської міської ради.

У Львові проведуть реставрацію вікон. Фото: Katharina Fedchyk

Крім того, тепер у Львові прийматимуть заявки і на заміну пластикових вікон на дерев’яні. За словами Лілії Онищенко, це – спосіб виправити ситуацію із засиллям пластикових вікон в центрі Львова, які, по-перше, нищать вигляд пам’яток архітектури, а по-друге: шкодять самим будинкам.

За законодавством про охорону культурної спадини, замінювати вікна та двері у пам’ятках архітектури без погодження з управлінням охорони історичної спадщини місцевих органів влади заборонено. За це передбачено штраф: 850 гривень, якщо замінили одне вікно, і 1700 гривен – за кілька. Торік адміністративна комісія виконкому Львівської міськради виписала 900 протоколів за такі порушення. Цього року “шанувальникам” пластикових вікон вирішили дати шанс виправитись. Однак спочатку порушнику треба буде сплатити штраф, а потім – заплатити за реставрацію не 40 відсотків, як решті мешканців, а 50 відсотків від вартості.

У планах відновленого проекту – відреставрувати 50 вікон, але все буде залежати від активності мешканців. Роботи проводитимуть майстри, які вчились у німецьких фахівців на проекті GIZ

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com