У Литві розповіли про спроби розвідок РФ, Білорусі і Китаю вербувати громадян

27.04.2023, 12:00
139642

Минулого року розвідки Росії, Білорусі та Китаю кілька разів намагалися завербувати громадян Литви, ці спроби не були успішними.

Читайте також: Новий обмін полоненими: Україна повернула 42 захисників та 2 цивільних (фото)

Про це повідомляється у щорічному звіті Департаменту державної безпеки Литви (VSD), передає “Європейська правда” з посиланням на LRT.

“Виявлено кілька випадків, коли служби розвідки і держбезпеки Росії, Білорусі або Китаю намагалися завербувати громадян Литви, але жодна спроба не увінчалася успіхом”, – йдеться у звіті.

У ньому також згадується, що п’ятьох співробітників російської розвідки, які працювали під дипломатичним прикриттям, було вислано з Литви торік, і вказується, що інтенсивність розвідувальної діяльності цієї країни залишається високою.

“За оцінками VSD, інтенсивність інших видів діяльності російських спецслужб – інформаційних операцій, радіоелектронної та кіберрозвідки – залишається високою, тому пріоритетну увагу VSD приділятиме запобіганню цій діяльності, проведенню контррозвідувальних дій і посиленню кібербезпеки”, – йдеться у звіті.

Минулого року інформацію, зібрану VSD, використовували в п’яти досудових розслідуваннях, два з яких були пов’язані з порушеннями міжнародних санкцій. У чотирьох осіб анульовано посвідки на проживання в Литві через те, що їхня діяльність становить загрозу економічній безпеці.

До Литви було заборонено в’їзд 12 особам: дев’ятьом через загрозу тероризму, трьом через зв’язки зі спецслужбами ворожих країн.

За даними VSD, після застосування міжнародних санкцій до Росії та Білорусі після вторгнення в Україну обидва режими докладають чимало зусиль, щоб пом’якшити вплив санкцій і знайти шляхи їхнього обходу.

“Схеми обходу санкцій стали одним з найважливіших напрямів розслідувань економічної безпеки VSD”, – ідеться у звіті. У відомстві стверджують, що виявили діючі в Литві компанії, які допомагають російським суб’єктам обходити санкції, і передали інформацію про них до відповідних держустанов.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com