У відомій системі Prozorro ввели комісію з частини держзакупівель

22.01.2020, 17:32
60659

Від 15 січня сервіс Prozorro Market ввів комісію в розмірі 5% з державних закупівель. До цього система працювала в пілотному безкоштовному режимі.

Читайте також: Майданчиком для продажу сільськогосподарської землі може стати ProZorro

“Постачальники, які продають свій товар в електронному каталозі Prozorro Market, сплачуватимуть комісію у розмірі 5% від угоди. Упродовж 8 місяців, відколи Prozorro Market розпочав свою роботу у пілоті, плата з бізнесу не стягувалась. Станом на сьогодні сума укладених договорів у каталозі складає понад 9 мільйонів гривень”, – ідеться в повідомленні.

У Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства наголосили, що “інструмент допорогових закупівель Prozorro Market та система Prozorro.Продажі – це різні системи, що входять до сфери публічних закупівель”. У відомстві наголосили, що 5% комісії ввели не для усіх закупівель.

“5% комісії від угоди – це тариф, який від 15 січня діє лише в пілотному проєкті допорогових закупівель Prozorro Market. Prozorro Market – це новий інструмент для закупівель товарів широкого вжитку на невеликі суми (до 200 тис. грн). Інструмент не є обов’язковим для використання замовниками. Зі старту роботи в квітні 2019 року, державні органи замовили в ньому товарів на суму 10 млн грн, що становить менше ніж 0,1% за аналогічний період в системі Prozorro”, – повідомили в Мінекономіки.

За принципом роботи Prozorro Market нагадує звичайний інтернет-магазин, тільки для бюджетних установ і як будь-який маркетплейс стягує з бізнесу платню за розміщення там товарів: обрав – поклав у кошик – підписав договір – і товар на руках. 7 днів на постачання товару та 14 днів на його оплату (а не пів року чи рік, як це часто трапляється під час застосування інших процедур у системі).

“До січня 2019 року сервіс був безкоштовним, але для того, щоб була можливість поповнювати асортимент товарів і кваліфіковувати кожного постачальника, а також розвивати інтерфейс та клієнтський сервіс, було введено тариф. Зокрема, Центральна закупівельна організація отримує 3%, а електронний майданчик-провайдер послуги – 2%”, – ідеться в повідомленні Мінекономіки.

У відомстві також пояснили щодо визначення вартості публічних закупівель:

“Плата за участь у публічних закупівлях визначається постановою Кабінету міністрів України. Максимальний розмір платні зараз становить 3400 грн. Саме стільки потрібно сплатити за участь у тендері з очікуваною вартістю від 4 мільйонів гривень. Загалом, розмір тарифів у системі Prozorro становить до 0,1% від очікуваної вартості закупівлі (а не 5%)”.

У Мінекономіки запевнили, що проведуть вивчення практик щодо розмірів комісій та консультації із ринком та переглянуть розмір комісії, що встановлено для інструменту допорогових закупівель Prozorro Market.

Зазначимо, що із набранням чинності нової редакції закону 19 квітня 2020 року розмір тарифу в Prozorro Market буде вже регулюватися постановою Кабміну.

Тим часом в експертному середовищі обурені введенням нової норми і називають це новим легальним відкатом з бюджетних коштів, пише УНІАН. Наголошується, що 5-відсоткову комісію на Prozorro Market ввели за кілька тижнів після ліквідації так званих “майданчиків Яценка”, які виступали посередниками між оцінювачами нерухомості і Фондом держмайна, отримуючи гроші за внесення даних у базу Фонду.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

 

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com