У Єгипті археологи знайшли мумію з золотим язиком

2.02.2021, 11:57
93976

У Єгипті спільна єгипетсько-домініканська археологічна місія виявила 16 скельних гробниць, в одній з яких була мумія з амулетом у вигляді золотого язика.

Читайте також: У Єгипті археологи віднайшли 30 гробниць з муміями

Бальзамувальники, можливо, помістили золотий язик в мумію, щоб померлий міг говорити в загробному житті, йдеться в заяві міністерства старожитностей Єгипту, – повідомляє Антон Ходоренко (НВ).

Наприклад, якщо мумія зіткнеться з Осірісом, богом підземного світу, в загробне життя, у неї повинна бути можливість говорити з богом, йдеться в заяві. Однак неясно, чи був у мумії дефект мови при житті. Також незрозуміло, чому язик був зроблений саме з золота.

Археологи на чолі з Кетлін Мартінес з Домініканської Республіки виявили мумію в одному з 16 поховань в Тапосіріс-Магні, де є храми, присвячені Осірісу і Ісіді, богині, яка була одночасно дружиною і сестрою Осіріса. Раніше археологи виявили скарб монет, прикрашених обличчям Клеопатри VII, що дозволяє припустити, що храми використовувалися під час її правління.

Вік інших поховань також становить близько 2000 років. В одній з могил була знайдена мумія жінки з посмертною маскою, що покриває велику частину її тіла.

Дві мумії були виявлені разом із залишками сувоїв, які вчені в даний час аналізують і розшифровують. У заяві говориться, що на оштукатурених шарах або коробці, в яку укладена одна з цих мумій, є золоті прикраси Осіріса.

Дослідники також знайшли кілька статуй, що зображують людей, похованих на цьому місці; статуї настільки добре збереглися, що все ще можна розгледіти зачіски і головні убори людей.

Хоча археологи не впевнені, коли саме люди померли, вони можуть сказати, що люди жили в той час, коли Єгиптом правили або Птолемеи (304 р до н.е. — 30 р до н.е.), які були нащадками одного з полководців Олександра Великого, чи Римська імперія, яка захопила країну після смерті Клеопатри VII в 30 м до н.е.

Восени 2020 НВ писав, що на деяких гробницях в Саккарі є барвисті прокляття, написані на стінах. Археологи виявили на цьому місці 160 трун з останками, на деяких з яких були нанесені написи.

Саліма Ікрам, єгиптолог з Американського університету в Каїрі, зазначає, що написи з попередженнями в людських гробницях в основному служать для стримування зловмисників, які могли осквернити місця спочинку мумій.

«Зазвичай вони стверджують, що якщо в гробницю увійде нечиста людина (ймовірно, тілом або наміром), тоді рада богів може покарати порушника і згорнути йому шию, як гусаку», — зазначила вона.

За словами Ікрам, подібні прокльони призначені для відлякування грабіжників могил, оскільки гробниці в загробному житті сприймалися як будинки для померлих.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com