Учені назвали можливу причину появи збудника COVID-19

8.02.2021, 19:52
94242

Глобальні викиди парникових газів простимулювали в Китаї значне зростання лісів, у яких живуть кажани – ймовірні переносники коронавірусної інфекції, що викликала пандемію COVID-19.

Про цей заявили вчені в дослідженні, результати якого були опубліковані в журналі Science of the Total Environment. Це могло стати причиною збільшення популяцій і міграції тварин, а відповідно – появи та подальшого поширення COVID-19.

У своїх висновках дослідники спиралися на виявлені великомасштабні зміни в типі рослинності в південній китайській провінції Юньнань і прилеглих регіонах в М’янмі та Лаосі за останнє сторіччя.

Кліматичні зміни, зокрема, підвищення температури, збільшення кількості сонячного світла й обсягів вуглекислого газу в атмосфері, що впливають на ріст рослин і дерев, створили сприятливі умови для масового розмноження багатьох видів кажанів.

Дослідники підкреслили, що кількість коронавірусів у районі тісно пов’язана з кількістю різних видів кажанів. Вони з’ясували, що за останнє сторіччя в Юньнань перебралося додатково 40 видів, що переносять ще близько 100 типів коронавірусу, що створило сприятливі умови для потенційного поширення збудника.

У цьому ж регіоні мешкають панголіни, які, як передбачається, виступали як проміжні господарі для SARS-CoV-2. Ймовірно, вірус передався від кажанів до цих тварин. А вони потім були продані на ринку дикої природи в Ухані, де стався первісний спалах серед людей.

У ході аналізу вчені створили мапу рослинності світу, якою вона була століття тому, використовуючи рекомендовані температуру, опади та хмарності. Потім вони взяли інформацію про потреби в рослинності світових видів кажанів і визначили поширення кожного виду у світі на початку 1900-х років. Це дало розуміння того, як кількість різних видів кажанів змінилася по всьому світу за останнє сторіччя через зміни клімату.

З’ясувалося, що певні види покинули одні райони та перебралися в інші, несучи з собою свої віруси.

“Це не тільки змінило регіони, де присутні віруси, але, швидше за все, призвело до нових взаємодій між тваринами та вірусами, що могло стати причиною передачі або розвитку більш шкідливих вірусів”, – заявив дослідник факультету зоології Кембридзького університету, автор дослідження доктор Роберт Бейер.

За його думку, розуміння того, як глобальне поширення видів кажанів змінилося в результаті змін клімату, може стати найважливішим кроком у відновленні походження спалаху COVID-19.

У дослідженні уточнюється, що світова популяція кажанів є носієм близько 3 тис. різних типів коронавірусів.

Кожен вид є носієм в середньому 2,7 коронавірусу, більшість з них не має симптомів.

Збільшення кількості видів кажані в конкретному регіоні може підвищити ймовірність того, що там присутній, передається або розвивається коронавірус, шкідливий для людини.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com