Україна серед країн-лідерів за темпами скорочення населення

12.12.2021, 08:00
106999

Населення України скорочується одним із найшвидших у світі темпів — і, за підрахунками експертів, до 2050 року зменшиться до 35 мільйонів

Про це йдеться в аналітичній довідці ООН «Демографічні процеси», пише «Я і Закон».

«Населення України скорочується одним із найшвидших у світі темпів і, ймовірно, зменшиться до 35 млн до 2050 року. Низький коефіцієнт народжуваності, високий рівень смертності та постійне зростання рівня зовнішньої міграції руйнують людський капітал України, а отже — і основу для сталого розвитку», – йдеться в повідомленні.

За даними ООН, за межами країни постійно перебуває близько трьох мільйонів українських працівників. Їхня чисельність, ймовірно, надалі зростатиме через високий рівень бідності та труднощі з пошуком працевлаштування з гідною оплатою.

«Зростання видатків на охорону здоров’я та пенсії навантажує державний бюджет, який фінансується коштом робочої сили. Пов’язані з потребами літніх людей витрати в Україні переживатимуть одне з найвищих зростань у Європі та, за прогнозами, становитимуть 25% ВВП до 2050 року», – повідомляють в ООН.

Крім того, населення України є одним із тих, які найшвидше старішають у Європі. Це є прямим наслідком зниження рівня народжуваності. Більш як п’ята частина населення старша за 60 років, і ця частка, за прогнозами, зросте до 36% до 2050 року.

Читайте також: Понад 600 сімей отримають гроші на підготовку до школи: кому світить допомога від держави

За даними організації, щоб стати демографічно стійкою країною, Україні потрібна широкомасштабна та комплексна стратегія. Зазначається, що саме по собі скорочення населення не є проблемою. Важливими є рівень та якість життя українського народу.

У зв’язку з зазначеними фактами в ООН пропонують Україні вжити низку заходів, що сприяють поліпшенню демографічної ситуації, серед яких, зокрема, проведення перепису населення, впровадження недискримінаційної політики для забезпечення інклюзивності, яка дасть змогу молоді та людям похилого віку «робити повноцінний внесок у життя суспільства, отримуючи необхідну допомогу, послуги та соціальний захист».

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com