Українцям будуть платити по дві пенсії: деталі

7.12.2020, 11:10
90966

В Україні розмір “другий пенсії”, яку обіцяють ввести в рамках нової реформи від Кабміну, при середній зарплаті зараз становив би 480 грн.

Читайте також: “Не може бути для прокурора інший рівень мінімуму, ніж для іншого звичайного громадянина. Це абсурд”: економістка роз’яснила, щодо прожиткового мінімуму в Україні

Як розповіли OBOZREVATEL ексміністр соцполітики Андрій Рева та старший науковий співробітник Інституту демографії та соцдосліджень Лідія Ткаченко, за запланованого владою розміру внеску в 4% зарплати в кращому разі друга пенсія складе ті самі 4%. І це за умови, що накопичувальному фонду вдасться примножити зібрані кошти, щоб компенсувати інфляцію і витрати на адміністрування.

Середня зарплата в Україні становить близько 12 тис. грн. Припустимо, що українець постійно отримував середню зарплату і протягом 20 років справно виплачував внески на “другу пенсію”. В такому випадку він зможе наступні 20 років (з 60-ти до 80-ти) отримувати ті ж 400 грн.

Відзначимо, що номінальний розмір другої пенсії буде змінюватися, але реальна вартість майбутньої пенсії при внеску в 4% не перевищуватиме 4% від середньої зарплати. Єдиний спосіб значно збільшити розмір “прибавки” – домогтися значного зростання зарплат українців і вивести з з тіні.

При цьому, якщо платити 4% з мінімальної зарплати, то розмір другої виплати буде коливатися всього лише близько 200-300 грн.

Читайте також: В Україні по-новому призначатимуть виплати з безробіття

Головний же мінус: зазначені 4% не збиратимуть додатково, їх хочуть забрати з уже існуючих податків і зборів. Наприклад, Пенсійний фонд за рахунок перерозподілу єдиного соцзвноса може втратити частину надходжень. І це в умовах, коли на “звичайні” пенсії і так не вистачає грошей: з державного бюджету доводиться переказувати десятки мільярдів на “латання дірок”.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com