Українцям приходять “космічні” платіжки за тепло: як можна знизити суми (відео)

22.01.2022, 16:02
109726

У деяких містах України люди отримують платіжки за опалення з “космічними” сумами. Причому мова йде про жителів не тільки малоповерхових будинків, а й висоток в Одесі, Дніпрі та Запоріжжі. Нарахування сягають 100 гривень за 1 кв. м. Тепломережі пояснили, чому це відбувається, а юристи дали поради, як врятуватися від захмарних тарифів.

Читайте також: В Україні зросли тарифи на воду: скільки доведеться платити від 1 січня

Про це йдеться в сюжеті ТСН.

В Одесі пенсіонерці нарахували на тепло близько 6 тисяч гривень. Інна Баринова живе зі своїм чоловіком в експериментальному будинку, побудованому за енергозберігаючими технологіями. Здавалося, що за опалення тут будуть нараховувати “копійки”, але виходить – навпаки.

“Вартість за тепло кожна квартира повинна була заплатити від 5 до 11 тисяч, залежно від квадратних метрів у квартирі. Звичайно ж це у всіх викликало шок”, – розповідає мешканка будинку Таміла Терезян.

Тут люди стали заручниками керуючої компанії, яка з листопада закуповує газ не як для споживачів, а за комерційними цінами. Котельню вона погрожує в лютому зупинити за борги.

Мешканці будинку в Одесі збираються до суду і на акцію протесту, а от у Запоріжжі вже на них виходять. Там близько 800 будинків, де нарахували величезні суми в платіжках за тепло.

З листопада тарифи зросли щонайменше вдвічі, розповідають запорожці, при цьому тепла в батареях немає – на термометрах у квартирах від 15 до 18 градусів.

У тепломережах, своєю чергою, звертають увагу, що в Україні з листопада діють нові правила нарахування, згідно з якими жителі малоповерхових будинків будуть платити більше, особливо – якщо у них немає теплових лічильників.

“Вони можуть звертатися до нас з договором про реструктуризацію заборгованості. Ми надамо її до кінця року, щоб людям було легше оплачувати ці комунальні послуги”, – розповіла директор зі збуту концерну “Міські теплові мережі” в Запоріжжі Ганна Юдіна.

Читайте також: Ціна на газ: постачальники опублікували тарифи для населення у січні

Юристи ж кажуть, що єдиним виходом для громадян стане установка лічильників тепла і зміна експлуатаційних компаній.

Втім, на практиці установка приладів обліку тепла відбувається не так просто і швидко.

Так, мешканка одного з двоповерхових будинків Запоріжжя поскаржилася, що з моменту початку опалювального сезону і до їх установки пройшло 2,5 місяці.

“За 3-кімнатну квартиру за 2,5 місяці буде нарахована сума близько 20 тисяч гривень”, – каже жінка.

Після установки лічильника суми у квитанціях за тепло зменшаться мінімум на чверть, зазначають фахівці. А раніше нараховане громадяни все одно повинні сплатити, позаяк в іншому випадку їх може очікувати суд і позбавлення субсидії.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com