Урядова криза у Словаччині: у відставку подали ще двоє міністрів

31.03.2021, 10:55
96037

Урядова криза в Словаччині назрівала вже давно через незадоволення молодшими партнерами по коалиції “нестерпним”, як казали критики, стилем правління прем’єра Матовича і провалами уряду під час боротьби з пандемією коронавірусу. Але вибухнула вона після того, як з’ясувалося, що прем’єр-міністр без узгодження з коаліційними партнерами уклав договір з Росією про постачання вакцини проти коронавірусу “Спутник V”.

Президентка країни Зузана Чапутова і партнери Матовича по коаліції розкритикували прем’єра за те, що він домовився про постачання двох мільйонів доз вакцини з Москвою всупереч волі уряду країни, яка входить до Євросоюзу і НАТО, а також ще до реєстрації препарату в ЄС, – пише Микола Кондратенко (Deutsche Welle).

Читайте також: У Словаччині перепросили за невдалий жарт свого прем’єра

Після цього 12 березня подав у відставку міністр охорони здоров’я країни Марек Крайчий.

Віцепрем’єр і міністр економіки країни Ріхард Сулік, який очолює другу за кількістю депутатів коаліційну партію “Свобода і солідарність” (SaS), коментуючи ці події, заявив, що уряд не може далі працювати в нинішній формі й потребує реорганізації. На його думку, Матович перетнув усі “червоні лінії”.

21 березня Матович погодився подати у відставку заради порятунку правлячої коаліції і вирішення урядової кризи. Але висунув кілька умов, які його партнери по коаліції прийняли лише частково. Він заявив, що готовий піти зі своєї посади, але має намір залишитися членом уряду.

Матович також порадив “заради заспокоєння ситуації” подати у відставку міністрам економіки та юстиції, які представляють партії-партнери політичної сили прем’єра у правлячій коаліції.

Після цього Сулік подав у відставку і заявив, що тепер свій пост повинен залишити і прем’єр-міністр Ігор Матович.

Раніше партнери по коаліції пригрозили покинути уряд в разі, якщо Матович не піде у відставку до 24 березня.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com