В Україні хочуть перенести на рік запуск системи трансплантації

4.12.2019, 18:29
55537

Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, що регулюють питання трансплантації анатомічних матеріалів людині”( реєстраційний номер 2457).

Читайте також: У МОЗ назвали кількість пацієнтів, які потребують трансплантації

За це рішення проголосували 326 народних депутатів, пише “Уінан”.

Народний депутат Оксана Дмитрієва (фракція “Слуга народу”) на засіданні парламенту зазначила, що “за всі роки незалежності України було проведено менше двох з половиною тисяч трансплантацій при потребі в 5 тисяч на рік”.

Вона зазначила, що для того, щоб не “заблокувати 1 січня 2020 року всі трансплантації в Україні ми пропонуємо відтермінувати початок повноцінного запуску державної інформаційної системи трансплантації”. За її словами, станом на сьогодні лише йде процес розгортання системи.

Законопроектом пропонується визначити, що до початку роботи Єдиної державної інформаційної системи трансплантації. (ЄДІСТ), але не пізніше 1 січня 2021 року положення цього закону щодо використання вказаної системи для організація надання медичної допомоги із застосуванням трансплантації не застосовуються. Натомість організація трансплантації здійснюється на основі інформації, що міститься на паперових носіях.

В пояснювальній записці сказано, що також пропонуються зміни в частині регулювання трансплантації гемопоетичних стовбурових клітин, які “дозволять налагодити ефективний механізм взаємодії з реєстрами гемопоетичних стовбурових клітин за кордоном та використовувати недержавні реєстри для наповнення національної бази даних їхніх донорів”.

Законопроектом пропонується замінити центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері надання медичної допомоги із застосуванням трансплантації та здійснення діяльності, пов’язаної з трансплантацією на координаційний центр з питань трансплантації – спеціалізовану державну установу, яка виконує функції у сфері надання медичної допомоги із застосуванням трансплантації та здійснення діяльності, пов’язаної з трансплантацією, яка утворюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я.

Документ встановлює, що Державна інформаційна система супроводу трансплантації складається з Єдиної державної інформаційної система трансплантації та Державної інформаційної системи трансплантації гемопоетичних стовбурових клітин.

Також внесено зміни до статті 143 Кримінального кодексу України. Ними передбачається посилити відповідальніость за умисне порушення встановленого законом порядку трансплантації анатомічних матеріалів людини, що спричинило істотну шкоду здоров’ю потерпілого або вчинення умисних дії, які призвели до неможливості трансплантації органу (його частини) чи тканин людини, пропонується карати штрафом до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (нині штраф – до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян )або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років чи без такого.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com