В Україні хочуть запровадити штрафні бали для водіїв за порушення ПДР – як це працюватиме

7.05.2024, 19:05
158410

Міністерство внутрішніх справ планує запровадити в Україні на законодавчому рівні штрафну систему балів для водіїв за порушення правил дорожнього руху (ПДР).

Читайте також: США визнають Путіна президентом РФ, – Держдеп

Про це розповів перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції України Олексій Білошицький, пише top.today.ua.

Він зазначив, що в Україні намагаються адаптувати законодавство до європейського. Так, у Польщі, наприклад, є система штрафних балів – якщо водій назбирає 24 – у нього забирають водійське посвідчення.

В Україні у 2015-2020 роках вже діяла система балів та штрафів для водіїв. Кожному водію щороку налічували 150 балів. У разі порушення правил дорожнього руху, яке фіксувалося в автоматичному режимі, з водія списували 50 балів. Після вичерпання ліміту водій за такі порушення мав сплачувати штрафи у грошовому вигляді. Але до кінця система штрафних балів так і не була реалізована (камери автофіксації порушень правил дорожнього руху з’явилися лише влітку 2020 року). Її у 2020 році скасував президент Володимир Зеленський.

На початку 2022 року у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №6502, який передбачає запровадження системи штрафних балів для водіїв. Але через повномасштабне вторгнення народні депутати не розглянули цей законопроєкт навіть у першому читанні. Він досі перебуває на розгляді у профільному парламентському Комітеті з питань правоохоронної діяльності.

Та закон трішки змінений, ніж це було у 2015-2020 роках. У ньому пропонується аналог європейської системи штрафи.

Водій за рік може назбирати 12 штрафних балів, а якщо перевищить цю кількість – його можуть позбавити водійського посвідчення без суду. А для новачків – тих, що отримали права менш як рік тому – передбачено 8 балів протягом року.

До прикладу, за непристебнутий ремінь безпеки та за перевезення дітей без автокрісла хочуть нараховувати 1 штрафний бал. За керування несправним ТЗ, перевезення дітей без автокрісла (повторно), перевищення встановленої швидкості на понад на 20 км/год (крім зафіксованих в автоматичному режимі), проїзд на червоний сигнал світлофора – 2 бали.

За порушення правил руху та зупинки на смузі для маршрутних транспортних засобів, керування несправним ТЗ, який використовується для перевезення пасажирів – 3 бали.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com