В Україні роблять найменше тестів на коронавірус в Європі

18.05.2020, 20:50
72805

Скільки в Україні є тестів, чому їх роблять так мало, хто може пройти тестування, де це зробити та скільки коштує.

Читайте також: У МОЗ запропонували умови роботи дитсадків під час карантину: деталі

Увесь світ бореться з COVID-19, в тому числі і Україна, де зафіксували вже понад 18 тисяч хворих. Тести – це не лише показник захворюваності в країні, але й ефективний інструмент у боротьбі з поширенням пандемії. Адже чим швидше ми можемо виявити хворих, тим швидше ми ізолюємо їх від інших та вилікуємо. Розповідаєм все про тести на коронавірус у матеріалі 24 каналу.

Скільки тестують в Україні?

Щодня в Україні тестують близько 7-9 тисяч осіб. Станом на 18 травня провели понад 230 тисяч ПЛР-тестів. Проте це не означає, що перевірили таку ж кількість людей. Адже одну людину можуть тестувати кілька разів, це необхідно не лише, щоб встановити діагноз, але й визнати людину такою, що одужала. Причому підтвердити одужання повинні два останні тести. Отже, на людину, яка захворіла та одужала йде як мінімум 3 ПЛР-тести.

У порівнянні з іншими країнами, цифра у 232 тисячі проведених тестів – мала. Проте влада пояснює, що це нормально.

“Якщо ви проаналізуєте кількість тестувань, які проводили у країнах Європи, у той період часу розвитку епідемії, в якій перебуває Україна зараз, то ви побачите, що у нас не на багато менше тестувань”, – наголосив Віктор Ляшко, головний санітарний лікар.

Найбільше тестують в Ісландії. Там захворіло 1 802 людей, з них 1 786 одужали, а 10 померли. Зробили 56 875 тестів. Зауважимо, що такий високий показник тестування населення все ж пов’язаний і з кількістю населення. Адже в Ісландії проживає всього близько 360 тисяч населення. Та все одно ця нечисельна країна провела більше тестів, ніж Україна. За абсолютною кількістю тестів лідирують США. Там провели вже майже 12 мільйонів тестів.

Японія навіть у порівнянні з Україною менше тестує, але доволі успішно стримує поширення хвороби.

В Україні повільно тестують за допомогою ПЛР-тестів, але ситуація з експрес-тестами все ж краща. Все тому, що багато компаній самі закупили необхідні тести, те ж саме зробили і міста.

Скільки людей Україна має змогу тестувати?

За квітень кількість тестувань українців збільшилась з 700 до 7 тисяч на добу. Міністерство охорони здоров’я планує збільшити кількість тестувань в Україні до 20-25 тисяч за добу. В МОЗ сподіваються здійснити це протягом травня. Очільник МОЗ Степанов додав, що в найближчих планах МОЗ – збільшення добових тестів до 10 тисяч. Степанов запевнив, що лабораторії до цього готові.

За яких обставин перевіряють на коронавірус?

За словами Віктора Ляшка, при будь-якій пневмонії відбирають зразки для ПЛР-тесту на коронавірус.

Окрім того, тест роблять людям з симптомами тяжких гострих респіраторних захворювань: висока температура, сухий кашель й ускладнене дихання. Це три головних симптоми, в інших випадках рішення приймає лікар.

“Ми як сімейні лікарі можемо давати скерування пацієнтам на проведення тесту. Пацієнтам роблять експрес-тест і вже потім, якщо він позитивний, роблять ПЛР-тест. Ми консультуємо і скеровуємо в інфекційну, бо в нас у поліклініці немає тестів, хоча мали б бути”, – розповідає сімейна лікарка Ольга Копак.

Також зразки для дослідження відбирають у людей, які близько контактували з хворими на коронавірус пацієнтами та у мандрівників, що повернулися з-за кордону та мають симптоми гострого ГРВІ. Інші показання визначає епідеміолог.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com