В Україні відзначають День Державного герба

19.02.2019, 13:13
12785

19 лютого 1992 року Верховна Рада затвердила тризуб як Малий герб України, вважаючи його головним елементом великого Державного герба України.

Читайте також: В Україні відзначають День Соборності: що це за свято

Відкритий конкурс щодо створення проекту Державного герба України відповідно до Постанови Верховної Ради був оголошений 24 червня 1991 року (тобто ще за існування СРСР). Під егідою Комісії з питань культури і духовного відродження ВР було створено робочу групу – журі з народних депутатів, істориків, мистецтвознавців, музейників, передає Укрінформ.

На конкурс надійшло понад 200 робіт (усі вони тепер зберігаються в Центральному державному архіві органів центральної влади та управління). Переміг проект історика – геральдиста Андрія Гречила та художника Івана Турецького.

На думку Гречила, тризуб у графічній традиції періоду правління Великого князя Володимира був прийнятий не випадково: “Саме за князя Володимира всі етнічні українські землі були об’єднані в одній державі. У 1918 році тризуб також було обрано гербом УНР як символ соборності українських земель. Такий герб має ідею поновлення традиції державності”.

Натомість, Великий Державний герб України досі не затверджено.

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com