В Україні відзначають День Соборності: що це за свято

22.01.2019, 14:13
8524

22 січня в Україні відзначають День Соборності. Святкують його в річницю проголошення Акту злуки Української Народної Республіки та Західно-Української Народної республіки 1919 року.

Читайте також: Водохреща 2019: традиції і прикмети на свято Хрещення Господнього

В січні 1918 року була створена Українська Народна Республіка (УНР), а на тих територіях, які входили до складу Австро-Угорської імперії, утворилася Західноукраїнська Народна Республіка (ЗУНР). Уже у грудні цього ж року ці держави підписали договір про об’єднання.

22 січня 1919 року цей договір, що увійшов у історію як Акт злуки – акт об’єднання українських земель, оприлюднили у Києві на Софійській площі.

Тоді, на одній з головних площ столиці України пролунали такі слова: “Віднині зливаються в одне віками відділені одна від одної частини України – Галичина, Буковина, Закарпаття і наддніпрянська Україна – в одну Велику Україну. Наповнилися відвічні мрії, для яких жили і за які вмирали кращі сини України. Віднині є тільки одна незалежна українська Народна Республіка. Віднині український народ, звільнений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об’єднати всі зусилля своїх синів для створення нероздільної незалежної Української Держави на добро і щастя українського народу”.

Після урочистого проголошення злуки на Софійській площі відбувся молебень, а потім – військовий парад.

Офіційний державний статус “День Соборності України” отримав у 1999 році.

На сьогодні День Соборності відзначають створенням “живого ланцюга”. У 1990 році в акції взяли участь майже півмільйона людей, які взялися за руки і об’єднали Івано-Франківськ, Львів і Київ.

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com