В Україні змінили процедуру розмитнення “євроблях”: юрист вказав на важливий нюанс

13.01.2022, 12:30
109122

В Україні 1 січня набув чинності “ресурсний” закон №1914-IX, який передбачає зміни в процедурі митного оформлення автомобілів на єврономерах. Зокрема, власникам “євроблях” з Росії дозволили проходити оформлення без перезаїзду, на внутрішніх митницях.

Читайте також: Уряд підвищив зарплату лікарям уже з січня

Юрист Іван Казачук в коментарі сайту UBR.ua спрогнозував, що особливого ажіотажу зміни не спричинять, оскільки з 10 листопада пільгове розмитнення поширюється лише на деякі категорії учасників ООС.

“Наші законотворці спочатку допустили такі недоліки в законодавстві, а потім їх виправили, але пізно … Дорога ложка до обіду”, – зазначив експерт.

Він додав, що в період 20 листопада – 10 січня в Україні оформили всього 250 авто, а за весь період дії пільг – 85 тисяч. За його даними, нині в Україні знаходяться близько 300 тисяч машин з РФ.

Пільги ж зараз діють лише для тих учасників бойових дій, які перебували в районі ООС з 15 травня по 8 листопада минулого року. До них також застосовуються вимоги щодо оформлення документів і відсутності штрафів. Козачук також вважає несправедливим те, що пільгове розмитнити “євробляху” не можуть ті, хто воював на Донбасі в перші роки російської агресії.

Розмитнення “євроблях” в Україні

12 травня 2021 року президент України Володимир Зеленський підписав закони, що спрощують процедуру розмитнення авто на єврономерах. 12 червня вони набули чинності. Згідно з новими правилами, пільгово оформити автомобіль дозволялося протягом 180 днів з моменту вступу в силу законів. З 11 листопада водіїв нерозмитнених “євроблях” почали штрафувати.

Нещодавно в МВС повідомили, що пільговий термін розмитнення автомобілів на єврономерах продовжуватися більше не буде.

За інформацією Державної фіскальної служби, на території України знаходиться близько 1,5 мільйона автомобілів на європейських номерах. За півроку пільгового періоду розмитнення таких авто до державного бюджету надійшло майже 3 млрд грн.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com