Вчені дослідили, чи впливають любовні стосунки на рівень щастя людей

25.07.2020, 18:51
79442

Дослідники з Університету штату Мічиган провели одне з перших досліджень, щоб визначити рівень щастя одружених, ексодружених і неодружених людей в кінці їхнього життя, щоб з’ясувати, наскільки любов і шлюб впливали на загальний добробут.

Читайте також: Астрологи назвали чотири знаки Зодіаку, з якими важко будувати любовні стосунки

Про це пише Eurekalert.

У дослідженні були вивчені історії стосунків 7532 людей у віці від 18 до 60 років, щоб визначити, хто з них виявився найщасливішим наприкінці свого життя.

“Люди часто думають, що їм потрібно бути одруженими, щоб бути щасливими, тому ми вирішили знайти відповідь на запитання: “Чи потрібно людям бути в любовних стосунках, щоб бути щасливими? Чи означає життя на самоті все ваше життя на нещастя?” – пише Вільям Чопик, доцент кафедри психології МГУ і співавтор статті.

Учасники розподілилися у три групи: 79% були одружені, більшу частину життя проводячи в одному шлюбі; 8% були постійно самотні; 13% мали різну історію або історію вступу і виходу зі стосунків, мали розлучення, вступали у повторний шлюб або були вдівцями. Потім дослідники попросили учасників оцінити загальний рівень щастя в старшому віці.

“Ми були здивовані, виявивши, що ті, хто був одинаком протягом усього життя і ті, у кого були різні історії стосунків, не відрізнялися один від одного тим, наскільки вони щасливі. Це говорить про те, що ті, хто “любив і втратив”, так само щасливі в кінці життя, як і ті, хто “ніколи не любив взагалі”, – кажуть фахівці.

Одружені люди демонстрували трохи вищий рівень щастя, але різниця не була суттєвою. Якщо ті, хто незмінно перебуває у шлюбі, давали своєму рівневі щастя близько 4 з 5 балів, то незмінно самотні люди оцінили його на 3,82, а люди з різною історією – на 3,7.

Коли справа доходить до щастя, не важливо, у стосунках хтось чи ні. Люди можуть бути в нещасливих стосунках, а самотні люди отримують задоволення від всіляких інших частин їхнього життя, таких як дружба, хобі та робота. Якщо мета полягає в тому, щоб знайти щастя, не варто так сильно бажати стосунків, наголошують експерти.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com