Вчені дослідили, що мікрокраплі з коронавірусом після кашлю та чихання залишаються в повітрі понад 5 хвилин (відео)

12.04.2020, 13:14
69328

Вчені з Фінляндії з допомогою суперкомп’ютера змоделювали поширення коронавірусу в повітрі. Розрахунки показали, що мікрокраплі, які вилітають із рота і носа інфікованого, залишаються в повітрі понад п’ять хвилин і небезпечні для оточуючих.

Читайте також: Всіх хто помер від пневмонії будуть тестувати на коронавірус-МОЗ

Попередні результати роботи представлено в повідомленні Університету Аалто – одного з декількох вузів країни, що беруть участь у дослідницькому проєкті, повідомляє  Укрінформ, з посиланням на  Naked Science.

Проєкт присвячено вивченню поширення мікроскопічних аерозольних крапель, викинутих із дихальних шляхів хворого під час кашлю, чхання чи просто під час розмови. Саме такі краплі є ключовими розповсюджувачами інфекції Covid-19, і, щоб точно змоделювати їхню поведінку, до задачі долучилися близько 30 дослідників з Аалто, а також Університету Гельсінкі і Фінського метеорологічного інституту – вірусологи, інженери, соціологи, фахівці з гідро- та аеродинаміки.

Для точних розрахунків і візуалізації використовувався суперкомп’ютер CSC, і на першому етапі роботи вчені змоделювали на ньому рух повітряних крапель від людини, яка кашляє у проході між полицями супермаркету. Робота показала, що вони залишаються у повітрі куди довше, ніж можна було б очікувати, створивши небезпеку для інших покупців, – понад п’ять хвилин.

Ба більше, модель демонструє поведінку крапель розмірами менше 20 мікрометрів. Під час сухого кашлю, характерному для захворювання Covid-19, типовий розмір таких часточок не перевищує 15 мікрометрів, завдяки чому вони можуть залишатися в повітрі ще довше. Вони легко підхоплюються і поширюються навіть слабкими потоками повітря, несучи в собі нові частинки вірусу. 

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com