Вчені проаналізували зміни клімату, вивчаючи бивні нарвалів

15.03.2021, 15:50
95482

Вивчаючи бивні нарвалів, вчені виявили, що в їх структурі є річні кільця, що нагадують аналогічні в стовбурах дерев. Кільця в бивнях нарвалів можна використовувати для аналізу змін у навколишньому середовищі, – пише Курс України.

Читайте також: Німеччина витратить для захисту клімату 100 мільярдів євро

Група вчених, утворена фахівцями з різних країн світу, вивчила десять бивнів нарвалів. Всі вони були здобуті мисливцями на північному заході Гренландії – тут ведеться промисел нарвалів, яких використовують в їжу. У самців нарвалів є бивень, який представляє собою верхній зуб, який розвинувся в ріг. У самок теж є бивень, але він прихований в яснах.

“Ми вивчили бивні тварин, які жили в період 1962-2010 років. Довжина бивнів склала від півтора до двох з половиною метрів – ми розрізали їх вздовж, щоб детально вивчити кільця всередині. Як з’ясувалося, одне кільце відповідає одному року життя нарвала”, – кажуть дослідники, відзначаючи, що в процесі роботи вдалося виміряти рівні стабільних ізотопів азоту та вуглецю, а також рівні ртуті в кожному кільці.

Таким чином вчені отримали дані про харчування кожної особини.

“Дослідження показало, що до 1990 року, коли льоди в Арктиці були великими, але мінливими, нарвали харчувалися переважно примикає до морського льоду здобиччю. Це, зокрема, арктична тріска і палтус. Але в міру того, як льоду стало менше в період 1990 -2000 років, нарвали перейшли на пошук їжі у відкритому океані. Тут вони живляться полярної тріскою і мойвою. Після 2000 року спостерігається зростання вмісту ртуті в бивнях – ми вважаємо, що це пояснюється активним спалюванням вугілля в Південно-Східній Азії”, – відзначають автори роботи, додаючи, що кільця в бивнях нарвалів дозволяють вивчати зміни, які сьогодні відбуваються в Арктиці.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com