Вчені знайшли новий препарат, що блокує передачу коронавірусу за 24 години

3.12.2020, 22:15
90733

Новий противірусний препарат MK-4482/EIDD-2801 або молнупіравір повністю пригнічує передачу коронавірусу протягом 24 годин. Таких висновків дійшли дослідники з Інституту біомедичних наук Університету штату Джорджія у США, передає MedicalХpress.

Читайте також: Тримається на поверхні плівкою: вчені розповіли про спосіб зараження на коронавірус

Група вчених під керівництвом доктора Річарда Племпера спочатку виявила, що цей засіб ефективний проти вірусів грипу.

“Це перша демонстрація перорального препарату для швидкого блокування передачі SARS-CoV-2”, – сказав Племпер і додав, що MK-4482/EIDD-2801 здатний “змінити правила гри”.

Зазначається, що поки не стане доступна масова вакцинація від COVID-19, використання цього препарату для переривання поширення вірусу стане першорядним у боротьбі з епідемією і пом’якшенні катастрофічних наслідків пандемії.

Оскільки препарат можна приймати перорально, лікування може бути розпочато на ранній стадії, що потенційно дає три переваги:

-перешкоджає прогресуванню хвороби у пацієнтів до важкого стану,

-скорочує інфекційну фазу, щоб полегшити емоційні та соціально-економічні наслідки тривалої ізоляції пацієнтів,

-дозволить швидко заглушити спалахи інфекції на місцях.

Читайте також: Вчені з’ясували, що COVID-19 уражає легені гірше, ніж вважалося

“Ми раніше зазначили, що MK-4482/EIDD-2801 має широкий спектр активності проти респіраторних РНК-вірусів і що пероральне лікування інфікованих тварин цим препаратом знижує кількість виділених вірусних частинок на кілька порядків, різко знижуючи передачу. Ці властивості зробили MK-4482/EIDD-2801 потужним кандидатом для фармакологічного контролю COVID-19”, – заявив професор Племпер.

У дослідженні, опублікованому в науковому журналі Nature Microbiology, команда вченого перепрофілювала молнупіравір проти SARS-CoV-2 і використовувала модель тхора, щоб перевірити вплив препарату на зупинку поширення вірусу.

“Ми вважаємо, що тхори є відповідною моделлю передачі, тому що вони легко поширюють SARS-CoV-2, але в більшості випадків не розвивають серйозне захворювання, яке дуже схоже на поширення SARS-CoV-2 у молодих людей”, – сказав науковий співробітник в групі Племпера і співавтор дослідження доктор Роберт Кокс.

Читайте також: Вчені дослідили, скільки часу в організмі людини зберігаються антитіла до Covid-19

Дослідники заразили тхорів SARS-CoV-2 і почали лікування MK-4482/EIDD-2801, коли тварини почали виділяти вірус з носа.

“Коли ми помістили цих інфікованих, а потім лікували вихідних тварин з необробленими контактними тхорами в одній клітці, жоден з тих, хто контактував, не заразився”, – сказав докторант лабораторії Племпера і співавтор дослідження Йозеф Вольф.

Також зауважується, що всі контакти тхорів-джерел, які отримували плацебо, були інфіковані.

Якщо ці засновані на тхорах дані поширюються на людей, пацієнти з COVID-19, які отримували препарат, можуть стати неінфекційними протягом доби після початку лікування, йдеться в матеріалі.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com