Тримається на поверхні плівкою: вчені розповіли про спосіб зараження на коронавірус

25.11.2020, 11:30
89983

Частинки, що містять коронавірус від чхання та кашлю, які потрапляють на поверхню, можуть залишатися заразними протягом декількох годин.

Читайте також: Медик пояснив, чому коронавірусом майже неможливо захворіти повторно

А все тому, що вода в краплі випаровується і перетворюється на мікроскопічну плівку, схожу на млинець. Про це свідчать дослідження індійських учених, які наводить Daily Mail.

За словами фахівців, в результаті такого перетворення більше 99,9% рідини в краплі зникають протягом декількох хвилин, водночас вірус виживає в захисній плівці з решти рідини. Крихітні частинки утримують плівку завтовшки всього в декілька нанометрів, чіпляючись за поверхню і сповільнюючи процес випаровування. Повністю зникає вона лише залежно від матеріалу, на який потрапила.

Наприклад, за даними дослідників, на нержавіючій сталі й міді COVID-19 живе 24 і 16 годин відповідно. А ось на поліпропілені він може залишатися більше 150 годин, на склі – понад 80 годин.

Плівка (внизу) покриває таку ж поверхню, як і крапля (вгорі), з тим же радіусом і початковим кутом нахилу

Вчені підкреслюють, що такі цифри засновані на експериментах, проведених в лабораторних умовах. Їх провели професори університету Бомбея Раджніш Бхардвадж і Аміт Агравал, які спеціалізуються на використанні комп’ютерного моделювання та фізики, щоб зрозуміти, як краплі COVID-19 можуть поширювати хворобу.

Читайте також: Ляшко розповів, коли терміново потрібно робити тест на COVID-19

Фахівці рекомендують регулярно чистити поверхні, щоб переконатися, що на них немає коронавірусу.

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com