Великий куш: як митники в парі з ДБР вимагають кошти з експортерів

13.01.2021, 13:46
92879

Про побори на митниці не чув хіба що лінивий. Митниця – це взагалі наче держава в державі, де є свої закони та порядки. Є писані, а є неписані. В інтернеті можна знайти цілу купу публікацій, де митників ледь не щодня беруть на хабарях, а від сюжетів про їхні майнові статки захоплює дух.

Читайте також: “Смотрящий за чорною касою” митниці”: як Олег Богданов став контрабандистом в законі

Однак саме ця стаття присвячена новій схемі, де беруть участь ті, хто повинен відловлювати нечесних митників – ДБР та СБУ.

Втім, шалені заробітки на контрабанді працівників відділу контрабанди у СБУ також не новина. Але як у схемі вимагання грошей із експортерів може бути задіяне ДБР – це вже інтрига. І вона нарешті розкрита.

ТОВ “АГРАРІЙ ПІВДНЯ”

Ситуацію з вимаганням коштів ми проілюструємо на компанії ТОВ “АГРАРІЙ ПІВДНЯ”. Ця компанія працює на ринку торгівлі зерном от уже 8 років і не має жодних проблем із податковою, поліцією тощо.

Звісно, компанія з таким досвідом добре знайома із перепонами під час експорту зерна за кордон, але в грудні цього року ці проблеми вийшли на зовсім інший рівень. Це рівень, коли окрім митників та відділу “К” СБУ, з тебе хоче “викачати” гроші Державне бюро розслідувань.

СХЕМА ВИМАГАННЯ

Перший випадок трапився 16 грудня 2020-го. Саме тоді судно “Merry M.”, яке було повністю оформлене та завантажене зерном, застряло у порту міста Бердянськ. Причиною цього стала відмова державного інспектора Запорізької митниці Яни Фролової закривати експортні документи. При відмові вона посилалась на те, що “ніколи не бачила директора компанії експортера”. Окрім цього жінка пригрозила, що складе протокол про порушення митних правил із конфіскацією товару, який експортується, якщо директор компанії експортера не з’явиться до митниці.

Яна Фролова, державний інспектор МП “Бердянськ”  

Керівництво компанії зреагувало миттєво і вже наступного дня директор разом з юристом були на прийомі у начальника оперативного відділу контрабанди – Забуріна Бориса Олександровича.

Тим часом, компанія уже втратила 2000 тисячі доларів, адже саме стільки коштує день простою в Бердянському морському порту.

Тим не менше Зарубін одразу повідомив директора, що не збирається відпускати вантаж, тому що йому потрібно “ретельно розібратися у ситуації”. Після того, коли йому було озвучено, що всі документи в порядку, він все одно сказав, що не буде його відпускати. Адже з місцевого відділку ДБР надійшла інформація, що “ймовірно зерно може бути… не українського походження”. Потім Зарубін почав вести неспішну бесіду, розповідаючи про махінації з експортом та про важкі часи на митниці.

Згодом до Зарубіна приєднався молодий чоловік, який представився співробітником СБУ. Він почав запитувати дані компанії та одразу записував їх у чистий бланк повістки. Тобто він навіть не знав по чию душу він їде.

Суть власне самої повістки пояснити він не зміг.

Згідно цього документу директору треба було з’явитися до ДБР у місті Мелітополь до слідчого Дон Олексія через 3 дні для дачі свідчень, як свідку, у кримінальному провадженні номер 42020080000000018, відкритому ще у січні 2020 року (за рік до експорту пшениці), за статтями 364 КК України (Зловживання владою або службовим становищем), та  ст. 368 КК України (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою).

До чого тут експортні операції чоловіки у формі пояснити не змогли. Більше того, їх чомусь зовсім не засмутило, що кримінальне провадження стосується якихось службових осіб митниці, а не компанії ТОВ “АГРАРІЙ ПІВДНЯ”. Насамкінець Зарубін повідомив, що судно вивантажать назад, але є варіант цього уникнути. Точніше два варіанти: домовитись зі слідчим, який зазначений у повістці (Олексій Дон) або з місцевим відділом ДБР.

В голосах службовців була чутна несамовита іронія, коли вони говорили, що “не хочуть отримати кримінальне провадження від ДБР по 364-тій та 368-ій статті”, тому будуть чітко виконувати вказівки ДБР.

Директор компанії ТОВ “АГРАРІЙ ПІВДНЯ” пішов законним шляхом і надав усі документи на митницю, а саме: про походження пшениці, наявність землі, придбання посівного матеріалу і т.д, однак судно з пшеницею не зрушило. Лише через 2 дні, після сотень дзвінків до різних інстанцій судно відпустили. Митницею було порушено всі строки розгляду документів поданих митним брокером на експорт, однак впевнений, що за цим фактом розслідування не було.

Тобто, працівники територіального відділу ДБР, що у м. Мелітополі разом із працівниками Запорізької митниці ДФС організували злочинну схему із вимагання, яку можна назвати “хороший поліцейський-злий поліцейський”.  Вони спочатку штучно створили ситуацію і одразу ж запропонували із неї вихід – дати хабар.

50 000 доларів для ДБР

Після цих бурхливих подій блокування експорту збоку митників повторилось і ті нарешті озвучили свої апетити. Від компанії ТОВ “АГРАРІЙ ПІВДНЯ”, яка експортувала черговий вантаж, почали вимагати 50 000 доларів США на користь ДБР за те, що митниця не буде чинити їм перешкод.,

29 грудня 2020-го та сама Яна Фролова, державний інспектор МП Бердянськ, знову вставляє палки в колеса компанії ТОВ “АГРАРІЙ ПІВДНЯ” і не відпускає  1000 тонн зерна на борту судна. Вона знову заявляє “хочу бачити директора”. В телефонній розмові з працівником компанії Яна Фролова  відверто натякає: “всі питання вирішуйте через ДБР”. Власне ви можете і самі послухати цю розмову.

Компетентні органи можуть перевірити чим займалися митники 7 днів замість трьох годин визначених в законі. Але тут виникає запитання – до кого звертатись, якщо навіть ДБР “в долі”?

КРАДІЖКА

Після відмови вже відбулися події, які складно уявити. Митний інспектор з’явився на судно і склав Протокол про тимчасове вилучення товарів, транспортних засобів і документів у справі про порушення митних правил з судна “Альтрані” (прапор Мальти). Однак фактичного вилучення не відбулось! Протокол склали і судно само по собі відбуло з порту. Ані представника експортера, ані митного брокера до цієї події всупереч закону не було запрошено, і до 11 січня нікого не повідомили про долю пшениці. Де зараз товар, який належить  експортеру на праві власності, на більш ніж 5 000 000 (п’ять мільйонів гривень) відомо мабуть тільки Зарубіну та Фроловій.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com