Верховна Рада ухвалила заяву щодо ситуації в Білорусі

15.09.2020, 14:10
84181

Верховна Рада України ухвалила постанову “Про заяву Верховної Ради України щодо ситуації в Республіці Білорусь” і доручила спікеру парламенту забезпечити невідкладне направлення тексту заяви до парламентів іноземних держав та міжнародних парламентських організацій.

Читайте також: У Кернеса підтверджено коронавірус: стан мера Харкова стабільно важкий
У тексті заяви сказано, що Верховна Рада вважає, що президентські вибори в Білорусі не були ані вільними, ані чесними. Вибори пройшли в умовах цілковитої відсутності змагальності між кандидатами, вільних ЗМІ, а також авторитетних спостерігачів від міжнародних організацій, таких як ОБСЄ, Рада Європи.

“Усе це дає підстави вважати, що офіційно оприлюднені результати виборів президента РБ не відображають реального волевиявлення білоруських громадян”, – сказано в документі.

Верховна Рада також засудила застосування надмірної сили й жорстокості з боку правоохоронних органів Білорусі.

Український парламент вимагає звільнення всіх без винятку затриманих, які вийшли на вулиці міст показати свою незгоду з діями офіційної влади та мають власну альтернативну думку. Також рішуче засуджує та вважає неприйнятним незаконні затримання українських громадян. “Ми будемо всіма законними засобами захищати їхні права та інтереси”, – йдеться у заяві.

Україна рішуче відкидає звинувачення білоруської сторони в причетності до дестабілізації ситуації в Білорусі і вважає неприпустимим будь-які наміри залучити сили РФ та ОДКБ для врегулювання ситуації в Білорусі. “Вважатимемо такий крок прямою загрозою для загальноєвропейської безпеки та безпеки України”, – сказано в заяві.

Верховна Рада закликала білоруську владу налагодити рівноправний діалог із білоруським суспільством для пошуку шляхів мирного виходу із сьогоднішньої кризи. Як один із варіантів вона пропонує: “Нові вільні та демократичні вибори за участі незалежних міжнародних спостерігачів від провідних європейських інституцій”.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com