Відчути себе українцем ніколи не пізно – Девід Духовни гордиться своїм козацьким корінням

24.09.2023, 22:19
147240

Коли Мойше Духовний, дід відомого голлівудського актора, володаря власної зірки на алеї зірок, на початку ХХ століття емігрував до США, то на питання прикордонника, звідки він приїхав, назвав Київ. Згодом, коли Девід став цікавитися історією своєї родини, виявилося, що його коріння у Житомирській області – у місті Бердичеві, пише OBOZREVATEL.

Читайте також: Хʼю Джекман розлучається із дружиною після 27 років спільного життя

Актор близько до серця прийняв Революцію гідності – її події змусили його переглянути ставлення до свого походження. “Значну частину життя я був упевнений, що є росіянином, – сказав тоді Духовни, – але тепер зрозумів, що відчути себе українцем ніколи не пізно”.

Девід Духовни народився у Нью-Йорку 7 серпня 1960 року. Його батько, Аврам, був письменником та журналістом, а мати працювала вчителькою, у нього також є брат Деніел та сестра Лорі. Коли Девіду виповнилося 11 років, його батьки вирішили розлучитися. Це стало для хлопчика серйозним ударом – сором’язлива і старанна дитина з головою занурилась у навчання. Колегіальна школа для хлопчиків на Манхеттені, в якій він навчався, була однією з найпрестижніших у місті, але Девід жив у іншому – більш скромному – районі, та й у фінансових питаннях він не міг тягатися зі своїми однокласниками. Щоб заробити, в тому числі і на навчання, Духовни змушений був підробляти під час літніх канікул – кур’єром, сторожем, а згодом барменом та охоронцем.

Це не завадило Девіду отримувати стипендію за хорошу успішність, а в 1978 закінчити школу з відзнакою. Він вступив до Прінстонського, а потім до аспірантури Єльського університету, де досяг серйозних успіхів: отримав ступінь магістра з англійської літератури – його дипломна робота була присвячена раннім творам Семуела Беккета. Під керівництвом відомого літературного критика Гарольда Блума почав роботу над докторською дисертацією, присвяченою використанню магії та технологій у сучасній прозі та поезії, чим дуже порадував свою матір – вона мріяла про те, щоб син – як його батько – став письменником. У вільний час Духовни – знову-таки для того, щоб накопичити гроші на оплату навчання – почав брати участь у постановках бродвейських театрів, а потім взагалі залишив наукову роботу, щоб присвятити себе акторству.

“Секретні матеріали” та “Блудлива Каліфорнія”

Як усі, хто займається цією професією, Девід мріяв про славу та комерційний успіх, і він не змусив себе чекати. Щоправда, сталося це у телевізійному рекламному ролику пива Lowenbrau, після чого було кілька незначних ролей у посередніх низькобюджетних фільмах. Оскільки актору на той момент виповнилося 27 років, він вирішив, що далі тягти не варто: звільнив агента, результатами роботи якого був незадоволений, і переїхав із Нью-Йорка до Голлівуду, де знайшов нового представника своїх професійних інтересів.

Після кількох епізодів Духовни, нарешті, з’являється у серіалах, які глядачі пам’ятають досі – “Твін Пікс” та “Щоденники Червоної Туфельки”. Відчувши смак популярності, актор зміг повірити в себе і в те, що зможе досягти серйозного кінематографічного успіху. Начебто на підтвердження його думок Духовни запропонували роль, яка зробила його всесвітньо відомим – спецагента ФБР Фокса Малдера в науково-фантастичному серіалі Кріса Картера “Секретні матеріали”. Підписуючи контракт, Духовни був упевнений, що серіал провалиться, а в результаті завдяки цій ролі він став настільки популярним, що у 1995 році обійшов свого суперника – “Швидку допомогу” – і отримав “Золотий глобус”.

Девід Духовни: відчути себе українцем ніколи не пізно. Як письменник став голлівудською зіркою
Девід Духовни: відчути себе українцем ніколи не пізно. Як письменник став голлівудською зіркою

Втім, вплив “Секретних матеріалыв” на життя Духовни мав і негативний бік: серіал підніс його на таку професійну висоту, що йому практично неможливо було знайти роль, яка не знижувала б задану ним планку – зокрема і фінансову . Після закінчення шоу актор знявся ще в кількох картинах і навіть спробував себе у режисурі – у фільмі “Таємниці минулого”, де він став ще й сценаристом, але колишнього рівня визнання та пов’язаного з ним комерційного успіху досягти не зміг.

Але, як відомо, успіх приходить до того, хто вміє чекати, – чергова хвиля популярності прийшла до Духовни з роллю письменника-бабія Хенка Муді  у серіалі “Каліфорнія блудлива”. Шоу користувалося величезною популярністю завдяки незвичайному гумору, а гра Духовни принесла йому престижну премію – “Золотий глобус” за “Найкращу чоловічу роль у телевізійній комедії чи мюзиклі”.

Духовни для жінок – як котяча м’ята для котів

Духовни завжди мав популярність у жінок. Він завжди мав прекрасні зовнішні дані, хоча сам Девід красунчиком себе не вважав: йому хотілося зменшити рот і ніс, збільшити очі, а ще він шкодував, що не народився блондином. Ці “недоліки” не завадили журналу People у 1996 році внести його до рейтингу “50 найкрасивіших людей світу”. А партнерка Духовни за “Секретними матеріалами” Джилліан Андерсен взагалі запевняла, що він діє на жінок як котяча м’ята на котів. Актриса знала, про що говорить: у “Секретних матеріалах”, крім захопливих сюжетів кожної серії, глядачів приваблювала ще й екранна “хімія”, що виникла між Духовни та його партнеркою Джилліан Андерсен, яка грала Дану Скаллі. Ходили чутки, що зв’язок між ними існує і в реальному житті, але актор категорично заперечував це.

Девід Духовни: відчути себе українцем ніколи не пізно. Як письменник став голлівудською зіркою

Навесні 1997 року після короткого, але бурхливого роману, який тривав лише три місяці, Духовни одружився з актрисою Теа Леоні, відомою ролями у фільмі “Погані хлопці!” і “Зіткнення з безоднею”. 1999 року Теа народила дочку Мадлен, а 2002-му – сина Кіда. Через одинадцять років сім’я розпалася через психологічну недугу актора – він страждав від гіперсексуальності. Актор публічно визнав свою проблему та пройшов курс лікування, але шлюб актора це не врятувало – у 2014 році Духовни та Леоні, які намагалися хоча б заради дітей налагодити стосунки, розлучилися остаточно.

Девід Духовни: відчути себе українцем ніколи не пізно. Як письменник став голлівудською зіркою
Девід Духовни: відчути себе українцем ніколи не пізно. Як письменник став голлівудською зіркою

Література та музика

Сьогодні Духовни рідше знімається в кіно, де йому не пропонують цікавих ролей, зате багато часу приділяє літературі – збулася мрія його матері, та й його самого – і музиці. У нього п’ять опублікованих романів і один – принаймні на сьогодні – музичний диск, що побачив світ. І якщо захоплення літературою прийшло до Духовни від батька, який займався цим видом творчості все життя, то музика з’явилась у його житті після розлучення з дружиною: йому потрібно було набути внутрішньої рівноваги, для чого він почав вчитися грати на гітарі. Нова навичка виникла на основі розчарування та горя після розлучення.

Девід Духовни: відчути себе українцем ніколи не пізно. Як письменник став голлівудською зіркою
Девід Духовни: відчути себе українцем ніколи не пізно. Як письменник став голлівудською зіркою

У великому будинку на Голлівудських пагорбах у Лос-Анджелесі він веде досить відлюдний спосіб життя, не демонструючи прагнення до розкош. Наприклад, не колекціонує, як багато його колег, найпопулярніші чоловічі іграшки – автомобілі, а задовольняється скромним BMW. Актор зосереджений не на зовнішній, а на внутрішній стороні життя – має багато планів та ідей, які він має намір втілити в життя. І якщо зважити на ентузіазм, з яким він займається новими напрямками у своїй творчості, можна сказати, що у Духовни все ще попереду. Його батько опублікував свій перший роман у 73 роки, так що актор ще здивує своїх шанувальників.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com