Військова економіка виграла Путіну час, але так не може тривати довго, – BBC

12.02.2024, 15:03
154064

Росія демонструє швидші темпи економічного зростання, ніж будь-яка країна “Великої сімки”, але номінальні цифри приросту забезпечують шалені витрати на виробництво зброї. У довгостроковій перспективі така модель економіки ставить Росію під велику загрозу, пише економічний оглядач BBC Фейсал Іслам.

Читайте також: На Волині прикордонники приземлили дрон з 22 кг наркотиків (відео)

Минулого тижня Міжнародний валютний фонд (МВФ) заявив про стійкість російської економіки до санкцій, підвищивши свій прогноз зростання на цей рік з 1,1% до 2,6%. Цих показників досягнуто за рахунок військової мобілізації економіки: військові витрати становлять до 40% бюджету, що відповідає рівню пізнього СРСР.

В значній мірі російську економіку рятує низька ефективність нафтових санкцій. Видобуток нафти в Росії залишається на рівні 9,5 мільйона барелів на добу, що лише трохи нижче довоєнного рівня. Росія обійшла санкції, купивши “тіньовий флот” із сотень танкерів, які тепер возять нафту до Індії та Китаю.

Однак експерти зауважують, що цього року попит на нафту й газ досягне піків, тож конкуренти з Перської затоки почнуть видобувати більше, витісняючи Росію з ринку.

Крім того, виробництва танків і снарядів, які безповоротно втрачаються в Україні, хоч і додає цифр до статистичних показників зростання ВВП, на практиці є малопродуктивною частиною економіки. Тож у довгостроковій перспективі російська економіка лише втрачає. Хоча й чекати на обвал російської економіки до кінця року теж не варто.

“Військова економіка Росії не може підтримувати довгострокову перспективу, але виграла країні додатковий час”, – зазначає оглядач.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com