“Вкрали” аеропорт: в Одесі розкрили грандіозну аферу, до якої причетний ексмер

29.08.2023, 19:02
145879

Злочинна група заволоділа майном КП “Міжнародний аеропорт “Одеса” вартістю 118 млн грн та доходом від його діяльності протягом 10 років у розмірі понад 2,5 млрд грн.

Читайте також: Компанії Бубки уклали нові контракти з окупантами попри свіже кримінальне провадження – ЗМІ

Про це передає Національне антикорупційне бюро України та Спеціалізована антикорупційна прокуратура.

За даними слідства, у 2011 році група осіб, до якої входили колишній Одеський міський голова, його заступник, керівник одного з товариств з обмеженою відповідальністю та 2 бізнесмена, розробили та реалізували злочинну схему для привласнення аеропорту.

Отримання згоди депутатів міської ради забезпечив тодішній міський голова. Загальна вартість комплексу – близько 118 млн грн.

Отримане у спільне користування майно аеропорту не підлягало приватизації, оскільки мало загальнодержавне значення. Ба більше, 535 одиниць основних засобів з 2488 переданих були аеродромними об’єктами, що гарантують безпеку польотів та не могли бути відчуженими в принципі.

Місто повністю втратило будь-який контроль над аеропортом та не отримувало від його діяльності жодного прибутку.

Аби аеропорт не можна було повернути у власність міста, усе його майно заставили у банк для отримання кредиту, який 10 років не погашали.

За договором, “інвестори” зобов’язувались внести статутний капітал у розмірі 355 млн грн, побудувати новий термінал і злітно-посадкову смугу. Новий термінал збудували за кредит, взятий під заставу майнового комплексу аеропорту, а злітно-посадкову смугу не починали будувати взагалі.

В результаті реалізації схеми, її учасники заволоділи майном аеропорту на суму 118 млн грн. Місцевому бюджету завдано збитків на загальну суму понад 2,5 млрд грн.

Наразі про підозру повідомили:

двом одеським бізнесменам-співорганізаторам схеми;

колишньому міському голові Одеси:

колишньому в.о. заступника міського голови Одеси;

директору ТОВ.

За інформацією видання “Слово і діло”, йдеться про ексмера Одеси Олексія Костусєва, його ексзаступника, директору ТОВ “Одеса аеропорт Девелопмент” Олексія Кочанова та двох одеських бізнесменів – Бориса Кауфмана та Алекса Боруховича (раніше Олександр Грановський). Вирішується питання щодо обрання підозрюваним запобіжного заходу.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com