Волинський “Будинок щастя” – для майбутніх мам

17.05.2019, 13:02
30551

Цього року розпочне свою роботу унікальний у своєму роді медичний заклад – Волинський обласний перинатальний центр. Медична установа, на зведення якої були витрачені мільйони гривень, планує приймати молодих мам не лише з Волині, а й зі всієї України. У своїй роботі заклад поєднає найсучасніші медичні практики та технології, аби вберегти якомога більше маленьких життів.

Читайте також: “Нарешті побачили сонце”: як переселенець Голобородько влаштував життя на Волині

Аби поспілкуватися з керівництвом закладу про існуючі проблеми та можливі шляхи їх вирішення до закладу з робочим візитом завітали голова Волинської облради Ігор Палиця, його радник та голова правління Фонду “Тільки разом” Олександр Товстенюк.

Зведення центру розпочалося ще у далекому 2001 році. Через фінансові труднощі будівництво медзакладу призупинилося. Починаючи з 2015 року завдяки ініціативам Ігоря Палиці фінансування відновилося. Зокрема у 2017 році після особистих перемовин голови облради з Прем’єр-міністром на потреби центру з Держбюджету надійшло 45 млн. грн. Уже наступного року знову ж таки завдяки особистому зверненню Ігоря Палиці до фонду Віктора Пінчука перинатальний центр отримав сучасну апаратуру на загальну суму 6,5 млн. грн.

На останній сесії облради 16 травня 2019 року депутати підтримали чергову ініціативу Ігоря Петровича Палиці і виділили 22 млн. грн. на придбання медичного обладнання та устаткування для центру.
На сьогодні заклад майже готовий до роботи, але поки немає акредитації, то дата його відкриття – невідома. Але віриться, що мільйонний проект, до реалізації якого Ігор Палиця та депутати-укропівці доклали чимало сил – виправдає себе.

В сучасному центрі – 11 пологових залів, два з яких мають окремі виходи і слугуватимуть для пацієнтів з інфекціями. В палатах усе продумано до дрібниць – ліжка-трансформери оснащені пультами регулювання положень, над ними – консолі з повітрям та необхідними газами. В пологових залах, операційних та реанімаційних палатах встановлені повністю герметичні системи “Чисті приміщення”, в які очищене повітря подається через спеціальні установки. В.о. гендиректора центру Ірина Горавська зазначає, що обладнання, яке встановлене в перинатальному центрі і за кордоном є не скрізь.

“Єдине, що хотілось би, поставити невеликі комоди і холодильники в післяпологових, адже рідні подоріллі перебуватимуть деякий час з нею. Також потрібні м’які крісла для медсестер в реанімаційні. Для цього шукаємо спонсорів, охочих допомогти”, – розповідає пані Ірина.

Лікарі поміж собою називають центр “Будинком щастя”, адже позиціонують його не як медичну установу, а комфортний заклад з високими медичними стандартами. Аби створити комфортні умови пацієнтам та прикрасити приміщення за підтримки Фонду Ігоря Палиці “Тільки разом” холи закладу задекорували. На стінах з’явилися ніжні кульбабки, мальви над якими літають метелики та пташки. Також за підтримки фонду планується встановлення сучасної реєстратури з електронним документообігом.

“Ми хочемо створити атмосферу любові і добра, щоб люди приходили до нас не як в лікарняний заклад, а як в приміщення, де їм нададуть допомогу, аби вони могли вийти звідси щасливими. Такої кількості посмішок, як в пологових будинках і перинатальних центрах, напевне, немає ніде”, – каже Ірина Горавська.

Найбільшою проблемою сьогодні для закладу є кадрове питання. Адже саме мізерна заробітна плата лікарів не дозволяє укомплектувати штат центру професійними фахівцями. Але будемо надіятися, що і це питання незабаром буде вирішене.

Нагадаємо, що у жовтні минулого року, волинські художники вдихнули життя у стіни перинатального центру, намалювавши на них яскраві мальви, ніжні кульбаби, барвисте різнотрав’я, над квітами літають бабки та птахи. Художні розписи зробили в рамках проекту Фонду Ігоря Палиці “Тільки разом” “Барви надії”.

До проекту “Барви надії” долучилися викладачі та учні Зразкової студії декоративно-прикладного, образотворчого мистецтва “Етюд”, що в Рожищенському будинку дитячої творчості на Волині, на чолі з Віталієм Шевченком та художниці творчої студії “Чарівний пензлик” міста Луцька – керівник студії Алла Жупанюк, педагоги Юлія Рудчик та Ольга Пономарьова. Кожне зображення – ціла картина з окремим сюжетом.

Кожен ескіз художники обговорили з психологом. Лише після погодження наносили малюнок на стіну. У роботі використовували новітні технології та матеріали. Підбирали спеціальну фарбу без запаху та панельний лак, яким покриті малюнки.

Художник Віталій Шевченко каже: акцент робили на теплих тонах, щоб створити атмосферу, яка підніматиме настрій пацієнтів.

“Дякуємо Фонду Ігоря Палиці, що підтримує культурні проекти та заходи, дає митцям можливість розвиватися, втілювати свої ідеї. Сподіваюся, що цей проект не лише створить затишок у приміщенні, а й даруватиме позитивні емоції та естетичне задоволення відвідувачам закладу”, – додає художник.

Барвисті панно виблискують сонцем та кольоровою веселкою. Поки що коридори та палати перинатального центру порожні, та невдовзі тут вируватиме життя і втілюватимуться мрії.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com