Всесвітній День психічного здоров’я: 16 основних ознак здорової психіки

10.10.2020, 10:53
86263

День психічного здоров’я вперше з’явився в 1992 році і став щорічним заходом за підтримки ВООЗ та Всесвітньої Федерації психічного здоров’я.

Читайте також: У МОЗ розповіли про користь обіймів та позитивних емоції

Про це пише ТСН.

Спочатку у цього дня не було конкретної тематики. Він був націлений на масове просвітництво громадськості з актуальних питань, пов’язаних із психологічним станом людини. Перші три роки єдиним заходом в цей день була двогодинна телепередача, що транслювалась по всьому світу, з телефонними дзвінками в прямому ефірі. У 1994 році від Генерального секретаря надійшла пропозиція розробляти щорічну тему дня, яка буде детально розбиратися і обговорюватися в пам’ятну дату.

Щорічно цей день обумовлений певною темою. У 2020 році він пройде під девізом: “Психічне здоров’я доступно всім”. Ніхто не повинен залишитися без доступу до інформації, можливості попросити про допомогу і бути почутим. Незалежно від статусу і рівня життя людини, нікому не може бути відмовлено в психіатричну допомогу й підтримку.

Основними складовими здоров’я психіки є:

міцна нервова система

здоров’я розуму

здоров`я тіла і духу.

Воно не обумовлено лише відсутністю захворювання. Це стан комплексної задоволеності собою, що дозволяє впоратися з будь-якій життєвій труднощами.

Відомий психоаналітик Ненсі Маквільямс описала 16 ознак психічного здоров’я. Вони охоплюють всі сфери життя людини: відносини з самим собою, з іншими людьми і світом в цілому.

1.     Здатність любити
Любов до інших мотивує людину до того, щоб давати, а не брати. Коли ми любимо, хочеться довіряти і відкриватися перед іншою людиною, співчувати і допомагати. Любов до себе допомагає відчувати власні потреби, піклуватися і приймати себе таким, який є, з усіма перевагами і недоліками. Любов – емоція, що зціляє душу.

2.     Здатність працювати
Це відноситься не тільки до професії. Це взагалі здатність виконувати завдання, які людина сама ставить перед собою або отримує ззовні.

3.     Здатність грати
Дорослі, які зберегли здатність грати, відрізняються високою креативністю, гнучкістю і фантазією, мають хороше почуття гумору, в будь-якому віці залишаються допитливими і готовими вчитися новому.

4.     Здатність вибудовувати і підтримувати стабільні відносини
Інакше кажучи – здатність до безпечної прихильності. Ознаки прихильності безпечного типу у дорослих:

здатність витримувати тривогу і стан власної емоційної вразливості;

готовність до емоційної близькості у відносинах;

досить високий рівень довіри до світу;

впевненість в своїх відносинах і в партнері;

здатність не піддаватися страхам, а перевіряти їх, порівнюючи з об’єктивною реальністю;

почуття комфорту в близькості, але і збереження особистої незалежності.

5.     Автономія
Це якість спирається на відчуття власної сили і незалежності. Вона дозволяє людині робити те, що корисно для нього в тій чи іншій ситуації. У мозку за цю якість відповідають пошукова система і гормон допамін. З автономією, так само як і зі здатністю грати, безпосередньо пов’язані допитливість і здатність до навчання.

6.     Концепція інтегрованості (сталість себе і об’єкта)
Звучить досить складно, але насправді це здатність бути в контакті з різними сторонами своєї особистості, вміння сприймати себе цілісним в часі і приймати зміни, що відбуваються, витримувати конфлікти і не руйнуватися.

7.     Сила его
Здатність відновлюватися після стресу і адаптуватися до різних ситуацій.

8.     Реалістична і надійна самооцінка
Багато людей оцінюють себе занадто суворо, а інші, навпаки, мають завищену самооцінку. Людина з нормальною самооцінкою здатна бачити свої недоліки, але в цілому ставиться до себе добре. Вона без особливої ​​тривоги й образи сприймає критику на свою адресу, здатна вчитися на своїх помилках. Надійність самооцінки проявляється не в повній відсутності залежності від чужої думки, а в швидкому відновленні самооцінки до колишнього рівня після її ураження.

9.     Система ціннісних орієнтацій
Цінності – моральний центр особистості і одночасно її внутрішня опора. Система цінностей дає відповіді на питання, що таке добре і що таке погано, і визначає вибір людини. Формування системи цінностей відбувається протягом усього життя, але основні цінності залишаються в більшій мірі незмінними.

10. Толерантність до переживання інтенсивних емоцій
Виносити напругу емоцій – значить відчувати свої емоції, бути з ними в контакті і при цьому не діяти під їх впливом, а керуватися раціональними мотивами в своїй поведінці.

11. Рефлексія
Погляд на себе ніби збоку. Люди з розвиненою рефлексією зазвичай добре бачать, що саме є їхньою проблемою, а отже, можуть максимально швидко і ефективно знайти її рішення.

12. Менталізація
Розуміння того, що інші люди – окремі особистості, що вони можуть дуже сильно відрізнятися від нас, мати свої особливості і потреби. Не кожна їхня дія має відношення безпосередньо до нас, а може бути викликано особистими (нам невідомими) мотивами.

13. Володіння великою кількістю варіантів ефективних психологічних захистів і гнучкість у використанні стратегій подолання

14. Баланс між власними інтересами та інтересами свого оточення
Ця рівновага між тим, що ми робимо для свого оточення, і тим, що хочемо і робимо для самих себе. Іншими словами – баланс між “віддавати” і “отримувати”.

15.  Вітальність
Відчуття себе живим. “Змертвіння” може виникнути як захист від нестерпного болю, і тоді людина не може нормально функціонувати. По-справжньому “жива” (вітальна) людина – та, яка відчуває своє тіло, свої емоції, яка здатна сприймати об’єктивну реальність за допомогою своїх органів почуттів і відповідати на одержувані ззовні звернення – стимули.

16. Смирення
Ухвалення того, що ми не можемо змінити, і здатність щиро сумувати про те, що неможливо отримати. Це визнання своєї недосконалості, своєї обмеженості, а часом і безсилля.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com