Як беруть аналіз на COVID-19

2.04.2020, 17:08
68381

Медсестра педіатрії зі США опублікувала неприємну з вигляду ілюстрацію, як лікарі беруть аналіз на виявлення COVID-19, хвороби, яку спричиняє новий коронавірус.

Читайте також: Міста і села України почали закривати на в’їзд і виїзд через коронавірус

Ілюстрація показує, як медики проводять стандартний збір мазка з носоглотки для проведення генетичного аналізу, пише УНІАН  з посиланням на Newsweek.

“Цей тест на картинці це збір мазка з носоглотки. Його роблять за допомогою невеликого тампона на гнучкому пластиковому стержні, яким збирають зразок із задньої стінки носоглотки”, – сказав виданню мікробіолог з Houston Methodist Hospital Веслі Лонг.

Видання пояснює, що носоглотка це та частина тіла, де ніс з’єднується з горлом. Саме в цьому місці коронавірус найчастіше виявляють.”Хоч з вигляду це не приємна процедура, насправді якщо її зробити правильно, вона проходить безболісно. Людина може дихати й говорити, поки зразок збирають”, пояснив Лонг.

Після збору генетичного матеріалу з носоглотки його потім аналізують, щоб перевірити, чи є в ньому вірус SARS-CoV-2.”Мазок розмішують в поживну рідину, яка захищає й розвиває вірус. А потім цю рідину аналізують, щоб виявити напряму РНК вірусу”, розповів професор інфекціоніст з Медичної школи МакГоверна в Університеті UTHealth Луїс Острозький.

“Збір мазка триває дві хвилини. Генетичний тест рідини з вірусом триває не менше 45 хвилин у найновіших машинах, які перевіряють матеріал одного пацієнта, і до чотирьох годин у більших машинах, які за один раз перевіряють кілька зразків”, додав він.

“Наразі ці мазки найбільш надійний спосіб виявити COVID-19. Вони кращі, ніж мазки з рота. Але у випадку пацієнтів з мокротами чи тих, хто вже проходять інтубацію, ми віддаємо перевагу зразкам з легень. Мазок з носоглотки – це найкращий спосіб перевірити пацієнта, який не інтубований”, сказав Острозький.

Центр контролю й профілактики захворювань США схвалив ще два способи діагностики COVID-19. В одному з методів зразок беруть із задньої стінки горла через рот, а в іншому з носових пазух. Однак, аналіз зразку з носоглотки найбільш ефективний.

Читайте також: Що буде з засудженими, якщо у тюрми і колонії України потрапить коронавірус

“Ефективність цих тестів залежить від кількості часточок вірусу на мазку. Тож все може залежати від різних стадій зараження, коли вірусне навантаження вище або нижче”, пояснив експерт Університету Сассекса Джошуа Мун.

“Також багато залежить від техніки збору зразків. Оскільки мазки з задньої стінки горла і з носових пазух можуть містити меншу кількість вірусу. Адже COVID-19 заражає носоглотку й верхні дихальні шляхи”, додав він.Мун наголосив, що проведення тестів критично важливе для того, щоб визначити, хто заражений COVID-19, а хто ні.

“Важливо розуміти, якщо ми робимо тести лише у найбільш критичних випадках, то отримаємо лише часткову картинку зараження”, пояснив експерт.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagra

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com