Що буде з засудженими, якщо у тюрми і колонії України потрапить коронавірус

2.04.2020, 12:12
68344

Більше 52 000 осіб перебувають в СІЗО, тюрмах і колоніях України. Що буде з ними, якщо туди проникне коронавірус? Три сценарії від Мін’юсту

Читайте також: Як коронавірус прирік на загибель мільйони садових рослин

“Всього в Україні в місцях несвободи 52 000: близько 32 000 засуджених і до 20 000 у СІЗО”, – наводить свіжу статистику заступник міністра юстиції Олена Висоцька. Ще 28 000 – це персонал слідчих ізоляторів, тюрем і колоній. Більшість українських СІЗО “тріщать по швах” від ув’язнених, камери забиті, масок і тестів немає. Що робити, якщо коронавірус проникне за ґрати, куди ізолювати хворих і як лікувати, і чи є шанс цього не допустити: пише LIGA.net.

Масок не дали, дезінфекторів немає

“Ми тут, на волі, подолаємо відкарантинимося, самоізолюємся. А там буде постійне джерело загрози інфекції”, говорить LIGA.net

“Тільки що поговорила з керівниками дитячих колоній. Вони просять про допомогу”, зазначає Яна. За її словами, в Україні працюють дві таких колонії. У Кременчуці в ув’язненні 51 хлопчик, і на них 120 осіб персоналу. Ніякого централізованого забезпечення масками або дезінфекторами не було. “Це все турбота благодійних фондів та керівництва колоній”, відзначає вона.

Та ж історія і в Ковелі, де в колонії в ув’язненні перебувають 34 хлопчики (100 осіб персоналу). “Із запасів щось вони собі нацарювали, але все має властивість закінчуватися. Якщо раніше вранці встали руки помили, то тепер діти руки миють кожну годину. Персонал приходить дезінфекція дверей, ручок, камер, витрати дужі високі”, говорить Яна .

В Роменській ВК №56 для довічників персонал, входячи на територію колонії, знімає маски. Лікарі щодня оглядають ув’язнених, запитують про самопочуття. Щоб вирішити питання з дезінфекторами, тут їх почали робити самі.

Яна Баранова, психолог, президент ГО Золотий вік, яка займається соціально-психологічною та трудовою адаптацією засуджених.

Взагалі в’язниці – досить закрита від соціуму система, яка не передбачає великої кількості контактів. Хоча вірус можуть принести співробітники з дому або вулиці. А ось у СІЗО у зв’язку з плинністю ситуація набагато гірша. Вчора, розповідає Яна, в Черкасах в ізолятор намагалися помістити жінку з симптомами коронавірусу. В СІЗО її не прийняли, відправили в лікарню там діагноз підтвердився.

Яна Баранова знаходиться в постійному контакті з адміністраціями українських в’язниць і багатьма в’язнями.

“Все на відкуп самих себе. Медреформа в’язниці обходить стороною. Всі ув’язнені так чи інакше зі зниженим імунітетом. Починаючи з болячок і закінчуючи туберкульозом. Якщо туди потрапить ще й коронавірус, то це буде просто жах. Ситуація не смішна”, – вважає Баранова.

“Захворіє один – захворіє весь поверх”

Лікар-інфекціоніст Євген Гречуха в 2018 році разом із громадською організацією Інфекційний контроль в Україні брав участь у проекті з моніторингу місць позбавлення волі, що спеціалізуються на туберкульозі. “Чому цей досвід може бути важливий? Тому що туберкульоз і коронавірус мають схожий спосіб передачі, це краплинні інфекції”, – пояснює він  LIGA.net.

Якщо коронавірус потрапить в закриту тюремну систему, його поширенню сприятимуть багато факторів.

Перше – пізня діагностика і якість медицини. Люди в місцях позбавлення волі пізніше діагностуються, стверджує Гречуха: у них спочатку підозрюють туберкульоз або інші вірусні захворювання – пневмококові пневмонії, атипові інфекції. У багатьох в’язнів є і супутні захворювання – ВІЛ-інфекція, гепатити. “А це підвищує ризик важкого перебігу захворювання COVID”, – пояснює він.

Друге – переповнені камери. В українських реаліях в одномісних камерах можуть перебувати до 3-4 ув’язнених. “У нас був такий досвід в одному з міст, там дуже стара в’язниця 300-400 років, і в одній камері знаходилися до 20 ув’язнених одночасно. Це дуже багато”, – зазначив лікар. Особливість поведінки ув’язнених – вони між собою дуже тісно контактують, а це ідеально для коронавірусу.

Третє – як не дивно, самі лікарі. Звичайно, поки в’язні залишаються в камері, ризик заразитися нівелюється. Але медичні співробітники, які лікують і оглядають таких пацієнтів, працюють не тільки в тюрмах, а й паралельно в лікарнях.

“Поєднують, тому що низькі зарплати. Часто це, наприклад, фтизіатри або терапевти, які зараз у вогнищі інфекції і працюють з коронавірусом”, – нагадує Гречуха. Охоронці і персонал теж можуть стати джерелом коронавірусу.

Читайте також: Хворіють лікарі: в Україні уже 804 випадки захворювання на коронавірус, 20 людей померли

Четверте – відсутність адекватної вентиляції. Одна з причин, чому в ув’язнених розвивається туберкульоз – це недостатній обмін повітря в закритому приміщенні.

Унікального способу захиститися від коронавірусу в місцях несвободи немає. Тільки посилений контроль і соціальне дистанціювання. “Але ми розуміємо, – констатує Гречуха, – що у разі, якщо в колонії буде один хворий, можна чекати, що на його поверсі фактично всі почнуть хворіти”.

Проскочимо, утримаємо або буде спалах: три сценарії від Мін’юсту

“Наші в’язниці і СІЗО перебувають на межі антисанітарних норм. Ніхто з ув’язнених не може назвати себе абсолютно здоровим. Попадання такого вірусу, який ускладнює хронічні захворювання, для них смертельно небезпечне”, – підтвердила в інтерв’ю LIGA.net заступник міністра юстиції Олена Висоцька, яка відповідає саме за пенітенціарну систему.

Вона визнає: пенітенціарка, як і вся країна, виявилася неготовою до коронавірусу. Навіть звичайними масками в тюрмах і СІЗО забезпечені тільки медпрацівники, і то – в “робочому режимі”, тобто без урахування пандемії. На практиці це означає, що у разі, якщо в кабінетах медперсоналу були запаси масок або дезінфекторів, то їх дістали, а решта персоналу забезпечена ними рівно настільки, наскільки поділилися самі лікарі.

“Ми, звичайно, кинулися в пошуках грошей, за допомогою партнерів і донорів. Також на нас зараз розподілили близько 3,6 мільйонів гривень з резервного фонду бюджету, який ми повинні витратити саме на засоби індивідуального захисту. Але це ще не означає, що у нас є маски вже сьогодні, розумієте? Маски будуть, питання – коли”, – розповіла Висоцька.

Тестів на коронавірус у місцях несвободи теж немає. Потрібні були саме експрес-тести, вважають у Мін’юсті  щоб їх можна було зробити в системі, без спеціальних лабораторій, але не забезпечили. Ліки – сезонні і ще питання, чи можуть вони допомогти в лікуванні.

У цій ситуації в Мін’юсті готуються до кількох варіантів розвитку подій у зв’язку з коронавірусом.

Перший сценарій – оптимістичний: вірус вийде утримати, і він не потрапить до установи. На це за останні два тижні кинули всі сили, стверджує Висоцька: обмежили побачення (але дозволили онлайн-зустрічі, щоб уникнути бунтів, як в Італії), ввели температурний скринінг персоналу і щоденний огляд ув’язнених, всі посилки відправляють відстоюватися на 24 години або дезінфікують.

На прогулянку ув’язнених виводять тільки з тими, з ким вони знаходяться в одній камері.

“Тобто, наш перший план – щоб інфекція не проникла”, – пояснює заступник міністра. Висоцька вважає, що в тюрмах шансів на це більше: там і так обмежені відвідування, а додаткові заходи безпеки і профогляди повинні допомогти.

У СІЗО всіх відправляють на 14-денний карантин. Проблема в тому, що деякі справи суди продовжують розглядати за участю підозрюваних, а не в онлайн-режимі. Кожен виїзд підозрюваного в суд – це ризик для нього, супроводжуючого персоналу і співкамерників.

“Видавати маски на кожне виїзне засідання кожному ув’язненому ми просто фізично не мали можливості. Об’єктивно ми боїмося, що саме через такий контакт вірус може потрапити в СІЗО”, – відзначає заступник міністра юстиції.

Другий сценарій – дива не станеться, вірус потрапить у пенітенціарку, але залишиться під контролем. 

Тобто хворих і тих осіб, що контактують з ними, будуть намагатися максимально ізолювати. Діяти збираються за загальним для всіх протоколом МОЗ: спочатку – карантин і лікування, в разі погіршення стану – транспортування в звичайну лікарню, але під охороною.

Третій сценарій – масштабний спалах.

“Такий варіант існує, і його треба вже зараз передбачати”, говорить Висоцька.

Щоб знизити ризики, в Мін’юсті готують “перепланування” в ізоляторах і в’язницях. У тих установах, які не переповнені, хочуть розселити ув’язнених у камерах або кімнатах, щоб у разі появи симптоматики у одного, ізолювати довелося менше людей.

У переповнених СІЗО, особливо в Києві та Одесі, розселяти людей нікуди. Для них розглядається варіант тимчасового переселення здорових в’язнів в інші установи системи. Наприклад, із Лук’янівського СІЗО в слідчий ізолятор Бучанської колонії і Бориспільську ВК №119. “Недалеко від Києва ми шукаємо місця, де є СІЗО, щоб витримати режим, але розвантажити”, говорять у Мін’юсті.

Засуджених на свободу. Але не всіх

Глобальна мета Мін’юсту зменшити тюремне населення в принципі.

Це нормальна практика, розповів  LIGA.net юрист, експерт Центру політикоправових реформ Роман Куйбіда. В Індії під приводом необхідності забезпечити соціальну дистанцію з в’язниць збираються випустити засуджених на строк до семи років на 46 тижнів раніше терміну. В Індії в’язниці переповнені на 118%, у деяких штатах у півтора-два рази. Подібним шляхом іде Франція: 25 березня міністр юстиції віддав наказ про дострокове звільнення кількох тисяч засуджених на останніх стадіях відбування покарання.

Читайте також: В Україні досі залишається одна область, де не зареєстрували коронавірус

В Ірані, нагадує Яна Баранова, із в’язниць на певний термін звільнили 70 000 осіб, щоб не нести за них відповідальність. У Китаї, який під час епідемії на це не пішов, у п’яти в’язницях були виявлені 806 випадків захворювання COVID-19.

“Тому кроки, запропоновані українським Міністерством юстиції, цілком логічні, але вимагають швидкого запровадження. Зменшення “населення” у місцях несвободи створить кращі умови для дотримання соціальної дистанції в них”, вважає Куйбіда.

Завдання мінімум на найближчий тиждень прийняття закону про амністію на 2020 рік, щоб амністувати близько 1000 осіб. “Це не говорить про масове звільнення через коронавірус, це така щорічна правнича практика”, стверджує Висоцька.

Далі заплановано внесення змін до КПК і КК, щоб зменшити термін, після якого можливе УДЗ, до п’яти років. Йдеться про засуджених виключно за ненасильницькі злочини, уточнюють у Мін’юсті. “Коли ми говоримо про ініціативу масового звільнення засуджених, то це воно, але кожен випадок буде розглядатися в суді”,  говорить Висоцька.

Ще одна ініціатива – прийняти новий закон про альтернативні види покарань, його узгодження вже закінчується, і скоро його передадуть до Ради. “Відбування покарання в установі ламає, підриває здоров’я і психіку людини”, пояснює вона.

Але деякі суди вирішили не чекати змін на практиці і вже змінюють запобіжні заходи підозрюваним, аргументуючи це пов’язаними з коронавірусом  COVID ризиками. У Луцьку у справі про ДТП у стані алкогольного сп’яніння (потерпіла померла) під приводом поширення коронавірусу підозрюваному змінили запобіжний захід на домашній арешт (ось посилання в ЄДРСР). А Козелецький райсуд Чернігівської області відпустив під домашній арешт особу, підозрювану у зґвалтуванні неповнолітньої (посилання).

“Ми не знаємо, спекуляція це чи ні, – відзначають у Мін’юсті. Але сподіваємося, що суд зважив всі обставини при прийнятті рішень”.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com