Як правильно вибрати чашку для чаю, щоб не зіпсувати аромат

17.09.2023, 20:20
146842

Чай – це один з найпопулярніших напоїв у всьому світі. Але його смак залежить не тільки від набору трав та правильності приготування, а й від чашки, з якої ви його п’єте.

Читайте також: Пережовування їжі: чи дійсно 32 є магічним числом, що буде, якщо просто ковтати шматки продуктів

Щоб напій був ароматним та смачним варто звертати увагу не тільки на температуру води та час заварювання. Видання Scientific Reports опублікувало дослідження вчених про вплив кераміки на смак.

Науковці з Нагойського технологічного інституту в Японії, виявили, що глазур на керамічних чайних сервізах відіграє важливу роль у приготуванні чаю.

Глазур або полива – це тонкий шар склоподібного матеріалу, який вкриває кераміку. Це надає посуду міцності, водонепроникності та кольору.

Вчені провели дослідження та виявили, щоглазур на чайних сервізах зменшує кількість катехінів у чаї (це антиоксиданти, які виробляються рослинами), окислюючи їх. Це змінює смак, аромат та користь напою.

Дослідники заварили зелений чай при температурі 80°C. Відокремили листя чаю, а розчин, що утворився, змішали з порошком глазурі, який був нанесений на керамічний посуд.

Потім суміш залишили на шість годин, щоб відбулась реакція. За допомогою методу фільтрування науковці видалили порошок з розчину і результат їх здивував.

Спочатку чай був прозорий та мав яскраво-жовтий колір, але після шести годин настоювання з порошком глазурі, він став темно-коричневим. Тобто,зелений чай заварений у керамічному посуді перетворився на чорний чай.

Під час реакції, хімічні сполуки глазурі сприяють окисленню молекул катехіну, що призводить до утворення шкідливих речовин для здоров’я людини. Це не буде мати великого впливу на самопочуття, якщо не пити напій з керамічної чашки кожного дня протягом тривалого часу.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com