Як продаватимуть землю в Україні: відповіді на головні питання відкриття ринку землі

31.03.2020, 15:50
68151

Верховна Рада України в ніч проти 31 березня все ж проголосувала за закон про зняття мораторію на продаж сільськогосподарських земель. Земельний закон підтримали 259 народних депутатів, і він вже чекає на підпис спікера та президента. ТСН.ua разом з депутатом 8-го скликання Ради від “Європейської солідарності”, тодішнім членом аграрного комітету Олексієм Мушаком дає відповіді на поширені запитання щодо ринку землі.

Читайте також: Верховна Рада таки ухвалила скандальний закон про ринок землі в Україні

Коли запрацює ринок землі?

Ринок землі в Україні обіцяють не запускати під час кризи.  Закон набуде чинності від першого липня 2021 року. За даними офіційного каналу політпартії “Слуга народу” у Facebook, земельна реформа “захистить простих українців, державну власність на землю та економіку країни від глобальної кризи”.

Яку землю можна продавати?

Закон стосується лише земель сільськогосподарського призначення.

“Він стосується так званої землі “товарного сільсько-господарського використання”. Якої є 27 мільйонів і паралельно є 4,5 мільйона гектарів землі також сільсько-господарської, але особистого використання. Вона може вільно продаватися, а ця земля, яка 27 мільйонів – буде в обігу з 1 липня 2021 року. Що це міняє? Раніше було заборонено землю купувати і продавати. При чому, купувати – це важлива історія, тому що українець, виявляється, не може в своїй державі купити землю, а за кордоном – може”, – пояснює Мушак.

Хто може купити пай?

Формат ринку землі, який запускається від 1 липня, за словами Мушака, поки дуже обмежений, адже підприємці поки не мають права її купувати:

“Запускається у дуже мікроформаті ринок, тобто він великого економічного ефекту не дасть, бо немає свіжих грошей , тобто не можна буде брати кредити, точніше, банк не особливо буде кредитувати фізособу на потреби землі. Бо юрособа – це, зрозуміло, бізнес. Але землю купувати можуть тільки фізичні особи. Навіть ФОП не може купувати. Тільки від людини до людини, дуже обмежений формат ринку”.

Чи можна продати пай, якщо він в оренді?

Політик розповів, що тут обмежень немає. Однак про продаж потрібно повідомити орендаря.

“Згідно закону, потрібно попередити орендаря про продаж. Орендний договір продовжує діяти, але орендаря мають попередити, що землю продадуть іншому власнику”.

Скільки коштуватиме гектар землі?

Колишній нардеп переконаний, що спочатку череж жорсткі умови ринку, земля не коштуватиме дорого, адже є суттєві обмеження, які впливають на попит:

“В Україні землю можна продавати українцю. Лише українцю, громадянину України. Тут треба чітко розуміти, що це ринок буде з ціною при такому форматі, невисокою, на рівні 1300-1500 доларів за гектар. Тому що продавці, умовно кажучи, потенційно сім мільйонів громадян (…) Економічного ефекту від того великого не буде і земля не коштуватиме так же дорого, як в Європі”.

Де буде найдорожча земля?

Вартість землі буде залежати від самої її якості та попиту на цю землю: “Там, де більше конкуренції. Це Вінницька, Полтавська, Черкаська, Хмельницька області”.

Коли вартість землі може зрости?

За словами Мушака, вартість гектарів може зрости тоді, коли на ринок прийдуть підприємці. Згідно із законом юридичні особи зможуть купувати землю від 2024 року, але це може статися й раніше.

Де прочитати закон про продаж землі прийнятий 31 березня 2020 року?

Повний текст законопроєкту №2178-10 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення”, а також пояснювальна записка до нього опубліковані на офіційному сайті Верховної Ради України.

“Я думаю, що щодо іноземців ніяких референдумів найближчі три роки не буде. А от від 24 року юридичних осіб запускають на ринок. Але я не виключаю, що до того часу щось поміняється”.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com