Як швидко легені відновлюються після COVID-19

26.11.2020, 14:32
90110

У більшості людей, які перенесли коронавірус, легені зазвичай відновлюються добре. Водночас у деяких ознаки патологій після перенесеної хвороби можуть зберігатися впродовж декількох місяців.

Читайте також: У Тернополі не було відділення гемодіалізу для ковідних хворих: відомий волонтер помер під дверима лікарні

Як пише Clinical Infectious Diseases, це з’ясували вчені-медики, проаналізувавши результати досліджень 124 пацієнтів відділення реабілітації Медичного центру Університету Радбауд (Нідерланди). Фахівці вказали на дивні особливості відновлення після COVID-19 тих, хто переніс його в легкій і важкій формах.

Зазначається, що учасникам дослідження провели низку медичних обстежень, серед яких і комп’ютерна томографія, – на початку реабілітації та через три місяці.

Результати показали, що, наприклад, у більшості пацієнтів із важким перебігом коронавірусу відновлення легеневої тканини пацієнтів пройшло добре. У висновках медиків йдеться, що пошкодження зустрічалися рідко, а фіксувалися переважно в людей, які потрапляли з COVID-19 до реанімації.

Серед досліджуваних були й ті, хто лікувався в звичайних відділеннях медзакладів або вдома. У них COVID-19 протікав легко, але вже через три місяці вони скаржилися на погане самопочуття. Підкреслюється, що найчастіше люди жалілися на слабкість, задишку і біль в грудній клітці. Деякі пацієнти мали труднощі у виконанні рутинних дій, говорили про зниження якості життя.

Автори дослідження самі здивувалися тому, що в пацієнтів, які перенесли коронавірус в легкій формі, так довго зберігаються патологічні симптоми, тоді як змін у легенях в них вже немає. Фахівці констатують, що причину цих симптомів і лікування для таких пацієнтів ще потрібно вивчити.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com