З 1 січня в Україні почали діяти нові ціни на газ

1.01.2020, 18:15
58383

З 1 січня 2020 року в Україні почалаи діяти гарантовані та ринкові ціни на газ для населення. Про  пише Економічна правда.

Читайте також: Україна та Словаччина підписали важливу газову угоду

За домовленостями з МВФ, з 1 січня 2020 року усі українці повинні платити за газ ринкову ціну. Але щоб захистити населення від коливання цін, Кабмін увів так звану “страхову ціну”, тобто фіксацію ціни на певному рівні.

Це означає, що в українців з 1 січня буде два варіанти, як платити за газ для дому: або за гарантованою (яка діятиме до кінця кварталу), або за ринковою ціною.

Страхова ціна “Нафтогазу” становить 6961 грн за тисячу кубометрів з ПДВ − її визначили на підставі котирувань на найбільшій європейській газовій біржі. Така ціна на 7% менша, ніж у першому кварталі 2019 року.

Кінцева ж вартість газу залежатиме від тарифів на транспортування, які встановлює Нацкомісія з тарифів. Якщо виходити з тарифів у листопаді, вартість газу може становити близько 8 тис грн за тисячу кубометрів.

Ця ціна збігається з квартальною гарантованою ціною. Квартальна ціна діятиме автоматично для всіх споживачів. У “Нафтогазі” порахували, що якщо транзит продовжиться, програма з гарантованою ціною може завдати споживачам збитків.

За словами Олексія Оржеля, після підписання угоди про транзит газ може стати чи не найдешевшим за всю історію перемовин.

“Тоді споживачі із страховою ціною не виграють, бо на ринку буде менша ціна”, − попередив він.

Це не стосується мешканців багатоквартирних будинків, які не можуть впливати на цей процес. В їхньому випадку все залежить від комунальних підприємств, які надають їм послуги. Останні так само можуть скористатися пропозицією “Нафтогазу”.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com