За останнній місяць Росія збільшила поставки газу в Європу в 2 рази – Financial Times 

16.06.2024, 17:04
160418

У травні імпорт газу з Росії до Європи вперше майже за два роки перевищив поставки зі США, незважаючи на спроби європейських країн відмовитися від російського викопного палива.

Читайте також: Китай висунув Росії газовий ультиматум і загнав Путіна в глухий кут — FT

Видання Financial Times пише, що після повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року Москва скоротила постачання трубопровідного газу в Європу, і регіон збільшив імпорт СПГ, а основним постачальником стали США. У вересні 2022 року США обігнали Росію як постачальника газу в Європу, і з 2023 року на них припадає приблизно п’ята частина поставок.

Минулого місяця поставки російського трубопровідного газу і СПГ становили 15% від загального обсягу поставок до ЄС, Великої Британії, Швейцарії, Сербії, Боснії і Герцеговини та Північної Македонії. СПГ зі США склав 14% від загального обсягу поставок у регіон, що є найнижчим показником із серпня 2022 року.

Відкат стався на тлі загального зростання європейського імпорту російського СПГ попри те, що деякі країни наполягають на санкціях проти російського СПГ.

У середині 2022 року Росія припинила постачання газу трубопроводами, що з’єднують її з північно-західною Європою, але продовжує постачати його через Україну і Туреччину.

У травні на обсяги поставок вплинули разові чинники, зокрема перебої в роботі великого американського підприємства з експорту СПГ, а в червні Росія відправила більше газу через Туреччину напередодні запланованих ремонтних робіт. Попит на газ у Європі також залишається відносно слабким, а рівень запаси в сховищах на рекордно високому для цієї пори року рівні.

Читайте також: В ЄС приголомшили заявою про Україну та транзит російського газу

Том Марцек-Мансер, голова відділу газової аналітики консалтингової компанії ICIS, зазначив, що “такий поворот навряд чи триватиме довго”, оскільки влітку Росія зможе постачати СПГ в Азію Північним морським шляхом. За його словами, це, найімовірніше, призведе до скорочення обсягів постачань до Європи, тоді як виробництво СПГ у США знову зросло.

Цього року також закінчується дія транзитної угоди між Україною і Росією, що ставить під загрозу потоки газу цим маршрутом. Європейська комісія підтримує зусилля з розроблення інвестиційного плану з розширення пропускної спроможності трубопроводів Південного газового коридору між ЄС і Азербайджаном.

Високопоставлений представник ЄС заявив, що поставок за цим маршрутом поки що недостатньо, щоб замінити 14 млрд кубометрів російського газу, який надходив через Україну.

Комісар ЄС з енергетики Кадрі Сімсон заявила, що під час поїздки до Японії вона висловила занепокоєння тим, що СПГ перенаправляється з Європи для задоволення попиту в Азії. За її словами, Токіо і Брюссель створили “систему раннього попередження” для моніторингу нестачі ЗПГ і домовилися, що країни мають вживати заходів з енергозбереження.

“ЄС готовий компенсувати будь-які негативні події, пов’язані з пропозицією або попитом на світових газових ринках. Наші газові сховища залишаються на рекордно високому рівні, а попит на газ стабілізувався на рекордно низькому рівні, скоротившись на 20% порівняно з 2021 роком”, – підсумувала Сімсон.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com