Загроза Третьої світової війни: експерти оцінили військовий потенціал армії Ірану

14.04.2024, 17:03
157311

На початку цього місяця Ізраїль атакував будівлю в дипломатичному комплексі Ірану в сирійській столиці Дамаску. У відповідь Іран здійснив повітряну атаку на Ізраїль із залученням сотень безпілотників і ракет.

Читайте також: Іран відкрито напав на Ізраїль, запустивши “шахеди” і ракети

Пряме військове протистояння між Іраном та Ізраїлем знову привернуло увагу до збройних сил Ірану. Видання The New York Times проаналізувало військовий потенціал армії Ірану та її можливості.

Яку військову загрозу становить Іран?

Іранські збройні сили є одними з найбільших на Близькому Сході, маючи щонайменше 580 000 військовослужбовців дійсної служби та близько 200 000 навченого резервного персоналу, розподілених між традиційною армією та Корпусом вартових ісламської революції.

Гвардія також керує силами Кудс, елітним підрозділом, відповідальним за озброєння, навчання та підтримку мережі ополченців на всьому Близькому Сході, відомої як “вісь опору”. До цих ополченців належать Хезболла в Лівані, Хусити в Ємені, групи ополченців у Сирії та Іраку, ХАМАС і Палестинський ісламський джихад у Газі.

Головнокомандуючим збройними силами Ірану є верховний лідер аятола Алі Хаменеї, за яким залишається останнє слово щодо всіх важливих рішень.

“Хоча ополченці не враховуються як частина збройних сил Ірану, аналітики кажуть, що вони вважаються союзними регіональними силами – готовими до бою, добре озброєними та ідеологічно лояльними – і можуть прийти на допомогу Ірану, якщо його атакують”, – пише NYT.

Які види зброї має Іран?

Десятиліттями військова стратегія Ірану була заснована на стримуванні, зосереджуючись на розробці точних і далекобійних ракет, безпілотників і протиповітряної оборони. Ірна побудував великий флот швидкісних катерів і кілька невеликих підводних човнів, які здатні перешкоджати судноплавству та глобальним поставкам енергії, які проходять через Перську затоку та Ормузьку протоку.

Також, відзначає видання, Іран має один із найбільших арсеналів балістичних ракет і безпілотників на Близькому Сході, у тому числі і крилаті ракети і протикорабельні ракети, а також балістичні ракети з радіусом дії до 2000 кілометрів або понад 1200 миль. Вони мають потужність і радіус дії, щоб вразити будь-яку ціль на Близькому Сході, включаючи Ізраїль.

Читайте також: Ізраїльські військові заявили, що вбили “важливого” командира Хезболли під час авіаудару

Крім того, зазначають експерти, за останні роки Тегеран зібрав великий перелік безпілотників із радіусом дії приблизно від 1200 до 1550 миль, які здатні літати на низьких висотах, щоб уникнути радарів.

При цьому військові бази та сховища країни широко розкидані, поховані глибоко під землею та укріплені протиповітряною обороною, тому їх важко знищити авіаударами.

Звідки Іран бере зброю?

Міжнародні санкції відрізали Іран від високотехнологічної зброї та військового обладнання, виробленого за кордоном, такого як танки та винищувачі.

Сьогодні Іран виробляє велику кількість ракет і безпілотних літальних апаратів усередині країни і надає пріоритет цьому оборонному виробництву, кажуть експерти. Він також імпортує малі підводні човни з Північної Кореї.

Слабкі сторони Ірану

Збройні сили Ірану вважаються одними з найсильніших у регіоні з точки зору оснащення, згуртованості, досвіду та якості особового складу, але вони значно відстають за потужністю та витонченістю збройних сил США, Ізраїлю та деяких європейських країн, вважають експерти.

Найбільшою слабкістю Ірану є його повітряні сили. Значна частина літаків країни датується епохою шаха Мохаммеда Рези Пехлеві, який очолював Іран з 1941 по 1979 роки, і багато з них були виведені з ладу через відсутність запчастин. Танки та бронетехніка Ірану старі, а країна має лише кілька великих військово-морських кораблів.

Також очікується, що вбивства вищих військових чиновників Ірану матимуть певний короткочасний вплив на регіональні операції Ірану, усунувши командирів з багаторічним досвідом і зв’язками з керівниками союзних ополчень.

Тим не менш, система командування збройними силами всередині Ірану залишається недоторканою, кажуть експерти.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com