“Загроза зростає”: НАТО посилює заходи безпеки на тлі нерозкритих вибухів на “Північних потоках” “Загроза зростає”: НАТО посилює заходи безпеки на тлі нерозкритих вибухів на “Північних потоках”

17.06.2023, 21:04
142370

НАТО посилює захист підводних трубопроводів і кабелів після досі нерозкритої атаки на трубопроводи Nord Stream, яка могла бути диверсією росіян. Занепокоєння Альянсу викликає те, що Росія наносить на карту життєво важливу західну інфраструктуру для енергетики та Інтернету у водах навколо Європи.

Читайте також: Іспанія передасть Україні 20 БТР та 4 відремонтованих Leopard

Про це повідомляє Associated Press.

“Загроза зростає. Російські кораблі активно картографували нашу критичну підводну інфраструктуру. Є підвищене занепокоєння, що Росія може націлитися на підводні кабелі та іншу критичну інфраструктуру, намагаючись порушити життя Заходу”, — наголосив генерал-лейтенант Ганс-Вернер Вірманн, який очолює спеціальну групу, що займається цим викликом.

Для захисту підводної інфраструктури міністри оборони країн-учасниць НАТО ухвалили рішення про утворення спеціального центру, розташованого в Нортвуді, на північному заході Лондона.

НАТО підштовхнула до цього кроку нерозкрита атака на газопроводи Nord Stream 1 і Nord Stream 2, які були побудовані для транспортування російського природного газу до Німеччини. Ці напади досі розслідуються, але відтоді  НАТО збільшило свою присутність у Балтійському та Північному морях, маючи десятки кораблів за підтримки морських патрульних літаків і підводних безпілотників.

Оскільки Північне море перетинають близько 8000 кілометрів нафто- і газопроводів, кабелів зв’язку та електромереж, за ними не можливо спостерігати лише силами НАТО. Саме тому створюється центр для обміну інформацією із приватним сектором. НАТО вважає, що важливо ловити диверсантів, коли вони ще тільки готують свої атаки.

“Щоб підтримати центр, союзники вирішили створити мережу критично важливої підводної інфраструктури, яка об’єднає НАТО, союзників і учасників приватного сектору. Це допоможе покращити обмін інформацією про нові ризики та загрози”, – сказав Вірманн.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com