Загибель Пригожина в авіакатастрофі: спливли загадкові подробиці

18.06.2024, 12:04
160482

Журналісти кілька місяців проводили розслідування про підрив літака, на якому перебував ексватажок “вагнерівців” Євген Пригожин.

Читайте також: Боєць ЗСУ взяв у полон одразу чотирьох окупантів

Нові подробиці авіакатастрофи опублікував проєкт розслідувань ВЧК-ОГПУ.

Як з’ясувалося, вибух на борту був “слабкий” і після нього пілоти ще шість кілометрів намагалися врятувати судно, і воно було в повітрі. Те, що очевидці зняли на відео телефонів, стало вже руйнуванням літака через пошкодження від вибуху через 6 км.

“Імовірно, 90% літак був у зоні “глушилки”, яка блокувала всі можливі способи організувати зв’язок у пілотів і пасажирів (мобільними телефонами). “Чорні ящики” одразу після виявлення було вилучено ФСБ РФ і жодних профільних фахівців до їхнього розшифрування не залучали. Всім фахівцям, залученим до розслідування по лінії авіації, дали відмашку працювати без урахування даних «чорних ящиків». Їм навіть не обіцяють дати доступ до «скриньок» або результатів їхніх досліджень“, – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що в підготовці та тренуваннях були прогалини у справах, не пов’язаних з управлінням літака. У протоколах вказано, що не було проведено аварійно-рятувальної підготовки, були відсутні продовження занять на тренажерах.

Також в аеропорту Шереметьєво, зокрема у віптерміналі А (яким користувався літак, який перевозив Пригожина), співробітнику Росавіації, який прибув на місце, заборонили працювати і одразу після НП, і пізніше.

Найважливіша частина розслідування – бортові самописці – були засекречені. Чорні ящики від моменту їх виявлення одразу було вилучено ФСБ. Експертам було сказано, що розслідування ведуться навіть у тих випадках, коли самописці пошкоджені, тому заздалегідь було зазначено, що у своїх висновках доведеться спиратися на дані з інших джерел без урахування самописців.

Крім того, відомо, що літак Пригожина на момент вибуху був у зоні дії трьох локаторів наземних служб. За допомогою цих даних і карти розслідувачі склали докладні кроки – схему місцевості, на якій зазначені характерні орієнтири, які мають значення під час розслідування авіаційної події. Було зафіксовано, що після крапки, де літак змінив траєкторію, він пролетів буквально 200 метрів до виявлення перших уламків.

За словами експертів, те, що було знято на кадрах очевидців, і навіть те, що спостерігали випадкові селяни, не має стосунку до НП. До моменту від першої точки (де були виявлені дрібні уламки) до місця падіння першої великої частини – кіля (хвостове оперення) – 3,5 кілометра.

Що трапилося на борту літака

Фахівці дійшли висновку, що спочатку на борту стався вибух невеликої сили.

“Всього літак пролетів, руйнуючись у повітрі від точки, де стався вибух, до точки, де борт розбився, 6 кілометрів”, – йдеться у повідомленні.

Встановлено, що пілоти були на своїх місцях, їхні тіла від вибуху не постраждали. З величезною часткою ймовірності пілоти були притомні після вибуху і намагалися врятувати лайнер. Однак через пошкодження він почав руйнуватися, поки все це не призвело до падіння.

Експерти Росавіації з більшою ймовірністю вважають, що екіпаж літака Пригожина, незважаючи на розгерметизацію та вибухову декомпресію, був до моменту падіння притомний і намагався виходити в ефір. Але зробити цього не зміг.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com