Закордонний паспорт: як і де можна оформити, ціни

21.01.2020, 09:50
60443

Сьогодні оформити закордонний паспорт в Україні наразі нескладно. Для цього не потрібно стояти у величезних чергах та бігати стрімголов по різних інстанціях у пошуках необхідних довідок. До того ж, отримати закордонний паспорт можна в будь−якій точці України, незалежно від місця реєстрації. Детальну інструкцію повідомляє УНІАН.

Читайте також: НБУ дозволив банкам обслуговувати українців із закордонним паспортом

Як оформити закордонний паспорт − зручний та найдешевший спосіб

Найбільш зручним і найдешевшим способом оформлення закордонного паспорта є запис у електронну чергу на сайті ДМС. Тут вам треба буде обрати регіон вашого перебування, прийнятний за локацією підрозділ ДМС, послугу (в даному випадку – “Паспорт громадянина України для виїзду за кордон”), зручну дату та час.

Наступний крок − вказати ваш номер телефону і прізвище ім’я та по−батькові українською. Після реєстрації у системі вона надасть вам номер талону, за яким надалі можна буде відслідковувати статус оформлення документу. Також сайт після входу за вашим номером талону запропонує вам сплатити за оформлення паспорта, щоб одразу сформувати необхідний пакет документів. Після сплати через інтернет варто одразу зберегти квитанцію (зазвичай – у форматі PDF), аби потім її роздрукувати і показати співробітнику ДМС (або ЦНАП – в залежності від того, де оформлюєте паспорт) під час візиту на обраний вами час.

Читайте також: Зеленський анонсував реформу подвійного громадянства

Документи, необхідні для отримання закордонного паспорта

Таким чином, після роздрукування квитанції ви матимете все необхідне для отримання закордонного паспорта:

квитанцію про сплату арбітражного збору (або виписку з банку) чи оригінал документа про звільнення від його сплати;

Паспорт громадянина України (для осіб, що досягли 14−річного віку) або Свідоцтво про народження (у разі оформлення паспорта для виїзду за кордон вперше особі, яка не досягла 14−річного віку);

Реєстраційний номер облікової картки платника податків (з 1994 по 2012 роки він називався “індивідуальний ідентифікаційний номер”).

Заяву−анкету на оформлення паспорта (у ній треба уважно перевірити ваші дані) зазвичай роздруковує співробітник на місці оформлення. Також він або вона робить ксерокопії вищезазначених документів (але за можливості можете зробити їх самостійно перед візитом). Фотографія на паспорт та сканування вказівних пальців рук, (для всіх дорослих і дітей у віці від 12 років) робляться безпосередньо на місці подачі документів.

Читайте також: Удосконалено процедуру надання громадянства для захисників України – Гончарук

В разі необхідності відновлення або заміни паспорта, до всіх перерахованих документів треба додати заяву про оформлення паспорта для виїзду за кордон у зв’язку з його втратою у довільній формі та витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань (у випадку викрадення паспорта).

У разі оформлення паспорта особі, що не досягла дванадцятирічного віку, або особі, яка не може пересуватись самостійно у зв’язку із тривалим розладом здоров’я, та яка потребує термінового лікування за кордоном, що підтверджується відповідною довідкою лікувального закладу, може бути подано одну фотокартку розміром 10 х 15 сантиметрів для внесення відцифрованого зображення особи шляхом сканування.

Паспорт для виїзду за кордон можна оформляти всім, починаючи від народження. Якщо громадянин(нка) досяг(ла) 16−річного віку, він (вона) може самостійно звернутися за оформленням документа.

Читайте також: Міграційна служба дозволить українцям подвійне громадянство

Як зрозуміти, коли паспорт вже готовий до видачі

Після подачі документів статус оформлення закордонного паспорта можна відстежувати на сайті ДМС за номером вашого талону у розділі “Мої талони і квитанції”.

Термін оформлення паспорта залежить від того, яку послугу ви обрали − від 7(3) до 20 робочих днів. Коли паспорт буде готовий до видачі, треба приїхати у відповідні години видачі документів (кожен підрозділ має свій розклад, який можна дізнатися в інтернеті або у співробітника при оформленні).

Також на сайті ДМС є можливість заповнення форми для більш швидкого оформлення документа, де варто вказати причини терміновості − відрядження, виїзд на лікування, смерть родича тощо. В разі схвалення такої заявки, паспорт можуть зробити в термін до трьох робочих днів

Читайте також: Володимир Зеленський назвав умову, за якої може піти у відставку

Де можна оформлювати закордонний паспорт

Подати документи на оформлення закордонного паспорта, окрім підрозділів ДМС, можна також в Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП) або Центр обслуговування “Паспортний сервіс” ДП “Документ” (тут вартість послуги буде дорожчою, але туди ви можете прийти лише з паспортом і ідентифікаційним номером, а співробітники усе зроблять за вас).

Якщо ви перебуваєте за межами України, документи потрібно подавати у найближчу дипломатичну установу.

Вартість оформлення закордонного паспорта

Оформлення закордонного паспорта у термін до 20 робочих днів − 682 грн (352 грн за послугу і 330 грн за бланк).

Оформлення закордонного паспорта у термін до семи робочих днів і до трьох робочих днів за наявності підстав − 1034 грн (704 грн за послугу і 330 грн за бланк).

Потрібно також врахувати й комісію банку.

У “Паспортному Сервісі” ці ж послуги коштуватимуть 1082 і 1434 відповідно.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com