Зарплати, ЗНО та дистанційне навчання: найголовніше про освіту під час карантину

30.03.2020, 20:18
68077

Запровадження загальнонаціонального карантину в Україні − у зв’язку із поширенням гострої респіраторної хвороби COVID−19 − вплинуло на всі сфери життя країни, зокрема й на сферу освіти. Дистанційне навчання стало справжнім викликом не лише для вчителів, але й для учнів та їхніх батьків. Цей своєрідний лакмусовий папірець продемонстрував готовність української освіти до жорстких умов, в яких необхідно забезпечити якість освітнього процесу ледь не більше, ніж зазвичай.

Читайте також: ДПА для 4 та 9 класів скасовано – заява МОН

Результати виявилися неоднозначними та продемонстрували безліч прогалин в освітній системі. У стислі строки МОН розробило план “Щодо організації освітнього процесу в закладах загальної середньої освіти під час карантину”.

Всеосвіта“, сформувала перелік найважливіших аспектів дистанційної роботи та підсумувала  найактуальнішу інформацію.

Як проводити дистанційне навчання?

У чинному законодавстві та рекомендаціях МОНу немає чітких вказівок, як необхідно організовувати освітній процес вдома. Положення про дистанційне навчання не оновлювалося з 2013 року. За словами освітнього омбудсмена Сергія Горбачова, це питання виключно автономії закладу освіти.

Водночас, платформ та сайтів для організації навчального процесу безліч. Окрім вищезгаданих, є ще ClassDojo, Classtime, Padlet та інші. На сайті Міністерства освіти та Комітету цифрової трансформації опублікований список ресурсів для різних потреб, ознайомитися з ним можна тут.

Якщо вдома немає комп`ютера

Для учнів доступний інший формат навчання – телеуроки. Про новий проєкт оголосило Міністерство освіти і науки спільно з Офісом президента України, Комітетом Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій, а також з громадською спілкою “Освіторія“.

Найкращі вчителі з усіх куточків України розповідатимуть учням 5−11 класів програмні теми з української мови та літератури, хімії, фізики, біології, географії, англійської мови, історії України та світу, алгебри, геометрії та навіть проводитимуть вправи-руханки. Проєкт має стартувати найближчим часом в ефірах найбільших українських телеканалів.

Наразі канал “Київ” вже транслює телезаняття – насамперед для випускників 9−х та 11−х класів, а “Радіо Культура” запровадило в ефірі читання творів зарубіжної літератури.

Читайте також: Зарплата вчителів під час карантину: у МОН повідомили деталі

Заробітна плата педпрацівників

У зв’язку із запровадженням загальнонаціонального карантину, педагоги максимально повинні бути переведені на роботу в гнучкому та дистанційному режимі. При цьому навіть за працівниками, які фактично не виходять на роботу, за законом зберігається середня заробітна плата. Її розмір визначається згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 8 лютого 1995 року №100 “Про затвердження Порядку обчислення середньої заробітної плати”.

МОН також наголошує на тому, що примусове відправлення працівників у відпустки в таких умовах (й без збереження заробітної плати), на період призупинення навчання є неприпустимим.

Уразі, якщо вчитель (викладач) виконує іншу організаційно−педагогічну роботу, то оплата його праці здійснюється з розрахунку заробітної плати, встановленої при тарифікації.

Читайте також: ЗНО-2020 офіційно перенесли: деталі

Проведення ЗНО

За словами т.в.о. Міністра освіти і науки Любомири Мандзій, зовнішнє незалежне оцінювання у 2020 році не скасують. Навчальний рік для всіх учнів і студентів, крім випускних класів та курсів, закінчиться 1 липня.

Для всіх інших випадків МОН розробило декілька сценаріїв:

Карантин завершується до 1 тижня червня. Відповідно, ЗНО стартує в останній тиждень червня і закінчується орієнтовно в середині липня. Результати основної сесії ЗНО стануть відомі наприкінці липня. Вступна кампанія розпочнеться на початку серпня.

Карантин триватиме до початку серпня. ЗНО стартує в середині серпня і закінчується до середини вересня. Вступна кампанія завершиться до середини жовтня, а навчання перших курсів розпочнеться на початку листопада. На решту курсів навчання очікує з 1 вересня.

ЗНО для вступу в магістратуру планують провести за розкладом, якщо студенти відновлять навчання у червні. В іншому разі дати проведення незалежного оцінювання перенесуть.

Пані Мандзій наголосила, що не варто хвилюватися, якщо учні не встигли подати документи чи до кінця їх оформити (24 березня 2020 року зазначалося як крайній термін подачі). Коли визначать остаточні дати ЗНО, повідомлять про нові терміни.

Читайте також: Під час карантину, керівництво шкіл та садочків не має права змушувати вчителів та вихователів ходити на роботу – МОН

Що буде з іспитами у заклади вищої освіти?

Якщо ДПА для 4−х та 9−х класів скасували, то студентам іспити доведеться складати – але дистанційно. У випадку, якщо є обов’язкова лабораторна робота, вона переноситься на наступний навчальний рік.

Як учителям заповнювати журнали?

Зараз вчителі оцінюють учнів в електронних журналах або ведуть власні записи, а класні журнали заповнюватимуть уже після закінчення карантину. Які саме уроки там вказувати, педагоги можуть визначити самостійно. Це можуть бути онлайн−консультації, лекції−вебінари, домашні завдання тощо. За потреби Український інститут розвитку освіти підготує методичні рекомендації.

Як будуть проводити атестацію вчителів?

Засідання атестаційної комісії будуть проводити онлайн без обов’язкової присутності педагогічних працівників під час засідань. Дистанційно не зможуть провести єдиний державний кваліфікаційний іспит та атестацію осіб, що здобувають ступінь доктора. Мандзій закликала проводити такі заходи за участі якнайменшої кількості людей.

Що робити дітям, які мають йти у перший клас?

Якщо карантин закінчиться у квітні, батьки матимуть цілий місяць для того, аби підготувати усі необхідні медичні довідки, зазначає освітній омбудсмен Сергій Горбачов. За чинними нормами, кінцевою датою подачі документів у школу є 31 травня. Однак за потреби усі терміни перенесуть, щоб люди встигли усе оформити.

Варто пам’ятати, що термін подачі заяви не відіграє жодної ролі у черзі на зарахування.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com