Заступник начальника Волинської ОВА Юрій Гупало взяв участь у конгресі Трьох морів у Польщі (фото, відео)

8.06.2022, 15:30
121518

Заступник начальника Волинської обласної військової адміністрації Юрій Гупало взяв участь у Третьому Конгресі місцевого самоврядування ініціативи трьох морів, який відбувся 6-7 червня у польському місті-побратимі Люблін.

Читайте також: У Луцьку відбувся турнір з пляжного волейболу серед юнаків (фото)

Конгрес відбувся під почесним патронатом Президента Республіки Польща Анджея Дуди.

Ініціатором створення Мережі регіонів ініціативи трьох морів є Люблінське воєводство. Вона також відома як Ініціатива Балтійського, Адріатичного, Чорного морів, або просто Тримор’я – міжнародна економічна та інфраструктурна ініціатива, що об’єднує 12 країн Європейського Союзу, розташованих поблизу Балтійського, Чорного й Адріатичного морів.

Вона спрямована на створення регіонального діалогу з різних питань, що стосуються країн-членів. Туди входять Центральні і Східноєвропейські держави: Австрія, Болгарія, Естонія, Латвія, Литва, Польща, Румунія, Словаччина, Словенія, Угорщина, Хорватія та Чехія.

Відкриваючи захід, прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький наголосив, що він проходить у тіні війни в Україні.

«Ця війна, яка, з одного боку, є надзвичайно трагічною подією, бо йдеться про злочини, які щодня скоюються над жінками та дітьми, бо щодня гинуть героїчні захисники України. Проте, наочно вона демонструє, наскільки важливою є співпраця країн, що можуть називатися східним флангом НАТО та ЄС», – заявив прем’єр-міністр та додав, що Ініціативи Трьох морів не буде без вільної і суверенної України.

Натомість у своїй промові заступник начальника Волинської ОВА Юрій Гупало подякував Польщі та польському народові за підтримку України у цей важкий час:

«Першими, хто прийшов на допомогу Україні, були наші польські друзі. Перші автомобілі із гуманітарною допомогою перетнули волинські пункти пропусків «Угринів» та «Ягодин» 24 лютого. За період військових дій ми отримали сотні тон продовольства, засобів гігієни, медицини, одягу, амуніції та тактичного спорядження для наших воїнів.

Підтримка Польщею України й українців у нинішній війні увійде в історію взаємин двох народів. Цей час є хорошою нагодою переосмислити життя, наше спільне минуле і краще роздивитися на глобальній лінії часу, хто є справжнім другом, який допоможе у скрутну хвилину», – зазначив Юрій Гупало.

«Я маю честь подякувати вам від імені волинян та й усіх українців – хоробрих і волелюбних людей, за надзвичайно вагому підтримку від Великої Республіки Польща. Ми дякуємо за все, що ваша держава і ваш народ уже зробили для відстоювання нашої свободи. За зброю і амуніцію, за навчання і фінанси, за підтримку біженців, які змушені були покинути рідні домівки, рятуючись від обстрілів, за допомогу кожному українцю, котрий зараз опинився у надзвичайно важких умовах.

Така підтримка дозволяє нам з упевненістю дивитися у майбутнє. Ми переконані, що повоєнна економічна співпраця між нашими країнами вийде на новий рівень, що дасть можливість відбудувати не тільки економіку нашої держави, а й зруйновані міста, селища та інфраструктуру. Тим більше, ми маємо чудові приклади співпраці в довоєнний період, про які ми щойно зазначили», – додав Юрій Гупало.

У межах Конгресу пройшло кілька панельних дискусій. Зокрема йшлося про співпрацю Ініціативи трьох морів з Україною. Це передбачає обговорення енергетичної безпеки цих держав, співпрацю між регіонами, економічний форум, у ході якого передбачено презентації фірм, партнерів, спонсорів.

Слід зазначити, що міжнародне співробітництво Волинської області здійснюється у рамках 133 міжнародних угод з суб’єктами іноземних держав та сусідніми державами – членами Європейського Союзу.

«З них 88 угод вже укладено з Республікою Польща, – розповів заступник очільника області. – Волинська область й надалі готова до активної транскордонної співпраці, що безперечно є важливою передумовою подальшої європейської інтеграції».

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com