Зеленського просять усунути дискримінацію російськомовного населення: петиція

9.11.2020, 16:12
88643

На сайті офіційного інтернет-представництва Президента України зареєстрована електронна петиція з пропозицією про внесення на розгляд Верховної Ради законопроекту щодо виконання рекомендацій “Венеціанської комісії” про усунення мовної дискримінації. Автором петиції є Могильницький Максим Сергійович. Станом на 9 листопада дану петицію вже підтримали 5 415 громадян. Про це свідчать дані веб-сайту Президента України, пишуть “Українські новини”.

Читайте також: “Всі чорти з політичного пекла відкривають свої справжні обличчя”: Зеленський про рішення КС

“Майже для третини населення України російська мова є рідною, тобто такою, якою людина користується від народження. Російською говорить значна частина етнічних українців та осіб, які належать до неросійських меншин. Частиною третьою статті 10 Конституції України передбачено, що держава гарантує вільний розвиток, використання і захист російської мови. А другою частиною статті 24 Конституції України заборонені всі види «привілеїв чи обмежень за ознаками раси, […] за мовними або іншими ознаками.Проте, українські громадяни, які розмовляють російською мовою, зазнають дискримінації. Вони знаходяться у найменш сприятливому становищі у порівнянні не тільки з україномовними громадянами, а й у порівнянні із представниками корінних народів, та представниками національних меншин, що використовують мови Європейського Союзу”, – вказано в петиції.

Автрор петиції та люди, які підтримали її, звертаються до Президента  з пропозицією внести на розгляд Верховної Ради України законопроект щодо виконання рекомендацій Венеційської комісії шляхом внесення змін в Закон України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” від 25.04.2019 року, Закон України “Про освіту” від 05.09.2017 року, Закон України “Про повну загальну середню освіту” від 16.01.2020 року:

-про скасування положень зазначених законів, що передбачають диференційоване ставлення до мов національних меншин, які є офіційними мовами ЄС, та мов національних меншин, які не є офіційними мовами ЄС;

-усунути в законодавстві різне ставлення до осіб, які розмовляють мовами Євросоюзу та осіб, що розмовляють російською мовою та іншими мовами, які не є офіційними мовами ЄС.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com