Земельне «шахрайство» Палиці по-луцьки: як містяни заплатили з власних кишень

12.04.2024, 18:03
157231

Елітний готель у Луцьку «відкусив» шматок чужої земельної ділянки та ще й отримав за це гроші з міського бюджету. Звучить фантастично? Здавалося б так. Але найнеймовірніші речі перетворюються на реальність, коли поруч з’являється прізвище Палиця… Ніякої магії. Просто трішки «шахрайства», пише Конкурент.

Читайте також: Знищення Трипільської ТЕС: чому РФ вдалося влучити у станцію і чи можна її відновити

Noble Boutique Hotel розташований у самому серці міста – на вулиці Кривий Вал, 39. За декілька хвилин ходьби – Театральний майдан, ЦУМ, Замок Любарта. Семиповерховий готель містить 35 комфортабельних номерів. До того ж є парковка, внутрішній дворик та ресторан.

Noble Boutique Hotel><span class=Noble Boutique Hotel

Це, напевне, найдорожчий готель у Луцьку, адже сам позиціонує себе як готель преміумкласу. Наприклад, ніч в номері цього готелю, за даними сервісу booking.com, обійдеться туристу від 2 160 до 7 620 гривень.

Історія готелю почалася наприкінці 2000-х. Тоді він називався Zaleski, а його власником був Олексій Левченко. Після смерті останнього, готель викупив Ігор Палиця, який на той час був нардепом від Луцька. У 2013 році була створена юридична особа – ТзОВ «Залєскі». У 2017 році її перейменували спочатку на ТзОВ «Нобл бутік отель», а за декілька місяців потому – на ТзОВ «Готель «Затишний». Зрештою, засновники вирішили ліквідувати юрособу, натомість у тому ж 2017 році заснували нове ТзОВ «Готель «Нобл».

Землею ж під готелем володіє ПрАТ «Універмаг «Луцьк». Майже 94% акцій цього підприємства володіє кіпрська фірма «Джі.Ай.Компані лайн систем менеджмент лімітед». І, як зазначено у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, кінцевим бенефіціарним власником є Палиця Оксана Василівна, вже ексдружина Ігоря Палиці.

Директор ЦУМу Віктор Шокало також був серед засновників ТзОВ «Нобл бутік отель» разом із Вітою Галюк (Подик), яка нині формально й володіє 100% у ТзОВ «Готель «Нобл».

Частина підпірної стінки><span class=Частина підпірної стінки

У 2017 році триває ремонт вулиці Кривий Вал, на якому розташований елітний готель Палиці. Разом із тим закінчуються будівельні роботи в самому готелі «Нобл» та довкола. Більшість у Луцькій міській раді контролює «УКРОП», лідером якого донедавна був Ігор Палиця.

Власники готелю вирішили облаштувати територію довкола, щоб зробити парковку та літній майданчик. Попередньо було куплено сусідню земельну ділянку та за її рахунок розширено межі своєї території. Але не лише.

Поруч земельну ділянку має Ігор Феоктістов, там колись був житловий будинок, від якого залишилися руїни. Ділянка Феоктістова – це фактично пагорб, який межує із землею готелю «Нобл».

Земельна ділянка Ігоря Феоктістова><span class=Земельна ділянка Ігоря Феоктістова

Очевидно, хтось вирішив, що «позичити» у сусіда трішки землі, щоб влаштувати прохід на літню терасу, – не такий вже й страшний злочин. Тому «Універмаг «Луцьк» вирішив «реконструювати та підсилити» підпірні стінки на межі своїх земельних ділянок. При цьому добряче заліз на територію Феоктістова.

Але це лише півбіди. Замість того, щоб отримати штрафи й стягнення за таке самоуправство, Універмаг просить в Луцької міськради відшкодувати йому вартість такої «реконструкції» підпірних стінок. Проукропівська рада із секретарем Григорієм Пустовітом на чолі радо йде на такий крок.

В результаті 25 жовтня 2017 року було ухвалено рішення зменшити ПрАТ «Універмаг «Луцьк» розмір пайової участі на майже 700 тисяч гривень. З них понад 500 тисяч – це саме роботи з підпірними стінами.

Щодо підпірної стінки, яку фактично оплатив бюджет і яка, за словами депутатів і вже чинного міського голови Ігоря Поліщука, огороджує не територію готелю, а вулицю. Якраз навпаки – ця стінка захищає готель від ймовірної загрози зсуву, а на вулицю, як писали місцеві видання, виходить протяжністю менше метра (див. на фото). Місцеві кажуть: підпірні стінки поруч з їхніми будинками спорудили ще попередні власники «Залєскі» (зараз уже «Нобеля»), а про те, що хтось їх додатково укріплював – вперше чують. За їхніми словами, такої потреби не відчували, все було в порядку.

Частина підпірної стінки><span class=Частина підпірної стінки

Але це ще не кінець цієї злодійкуватої історії. Ігор Феоктістов з далекого 2007 року орендував комунальну земельну ділянку площею 2 «сотки», яка фактично з’єднує його земельну ділянку та вулицю Кривий Вал. У 2013 році договір оренди було подовжено. А ось уже у 2019 році, коли Луцькраду контролювали палкі прихильники Палиці, Фекотістову раз за разом почали відмовляти в праві продовження оренди його земельної ділянки. Таке собі дрібне «западло» на додачу до самозахоплення чужої землі.

Ситуація із відмовою від оренди земельної ділянки продовжилася й у 2020 році, після обрання нового складу Луцької міської ради, у якій найбільшу кількість мандатів здобули депутати партії «За майбутнє», яку тоді очолював Ігор Палиця. А кандидат від цієї політсили Ігор Поліщук став Луцьким міським головою. Не припинились відмови й зараз, адже станом на березень 2024 року Ігорю Феоктістову продовжують «вставляти палки в колеса» й раз за разом відмовляють в оренді його земельної ділянки. Таким чином з 2020 року він отримав 22 відмови.

Схожі земельні баталії за землю біля «Нобеля» були й у 2015 році. Тоді, як писали волинські ЗМІ, між новими власниками готелю (людьми, пов’язаними з Ігорем Палицею) і сусідкою – Юлією Мельниковою був конфлікт. Жінка скаржилася, що її «виживають» мало не кримінальними методами: заблокували проїзд до будинку, перешкоджають вільно добиратися до оселі. Продавати будинок, як це зробили інші сусіди, не хотіла, адже вважала, що запропонували недостатньо коштів. Лучанка неодноразово зверталася до правоохоронних органів, та зрештою, схоже, здалася.

Розшукати тепер вже екссусідку, як писали журналісти, не вдалося. А запис в Державному реєстрі свідчить, що земля за адресою вул. Кривий Вал, 39 а, де і мешкала Юлія Мельникова, стала власністю ПрАТ «Універмаг «Луцьк».

Припускаємо, що з Ігорем Феоктістовим може повторитися ситуація Юлії Мельникової, коли жінку просто «дотисли» й вона сама від безвиході змушена була відмовитися від свого будинку та землі. Або ж навіть гірше, і чоловіка «мало не кримінальними методами», які дехто так полюбляє, змусять написати відмову…

***

Усе для себе, а не для людей. Ось так, гадаємо, можна описати цю історію, ймовірно, з «кримінальним душком». Будуєш готель, мало не кримінальними методами виселяєш сусідів, силою відбираєш шматок чужої землі, а тобі за це ще й гроші платників податків віддають.

Якщо комусь земельну ділянку уже не повернути, бо її втрачено з кінцями, то ще є надія врятувати землю пана Феоктістова. Але чомусь міський голова Ігор Поліщук не звертається у прокуратуру з цього приводу. Хоча, припускаємо, що уся справа в гучному прізвищі, яке привело Поліщука до влади і яке не раз виринало у цій готельній епопеї…

 

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com