Життя на Венері, схоже, таки немає

28.01.2021, 12:27
93731

У вересні група астрономів з Великобританії виявила в щільних хмарах Венери фосфін – речовина, яка могла мати біологічне походження.

Читайте також: Вчені розкрили загадку льодовиків Марса

Після цього відкриття багато експертів заговорили про те, що планета, відома як «пекельний близнюк Землі», може бути населеною, повідомляє Курс України.

Але, щоб підтвердити або спростувати цю гіпотезу, потрібні додаткові дослідження. Команда під керівництвом дослідників з Вашингтонського університету за допомогою комп’ютера змоделювала атмосферу Венери і прийшла до висновку, що фосфіну там, швидше за все, немає.

Розрахунки показали, що вчені, швидше за все, взяли за фосфін іншу речовину – діоксид сірки. Це третє за поширеністю хімічна сполука в атмосфері Венери, і він не вважається ознакою життя.

Автори дослідження також встановили, що сигнал, який зв’язали з фосфіном, виник не в хмарному шарі, як було заявлено, а набагато вище – у верхньому шарі атмосфери, в 80 км над поверхнею. У цій області молекули фосфіну, навіть якщо вони й існували, були б знищені ультрафіолетовим випромінюванням і агресивними хімічними речовинами протягом лічених секунд.

«Фосфін в мезосфері (високих шарах атмосфери) надзвичайно крихкий. Якби сигнал дійсно виходив від нього, то цей газ повинен був доставлятися в мезосферу приблизно в 100 разів швидше, ніж кисень закачується в атмосферу Землі шляхом фотосинтезу», – пояснила співавтор дослідження Вікторія Медоуз.

Відомо, що кожне хімічна сполука поглинає унікальні довжини хвиль електромагнітного спектру, включаючи радіохвилі, рентгенівські промені і видиме світло. Фосфін і діоксид сірки поглинають радіохвилі поблизу однієї частоти – 266,94 гігагерца. Можливо, тому вчені спочатку не змогли відрізнити їх один від одного.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com