3 грудня – яке сьогодні свято. Іменини, традиції, заборони, прикмети та визначні події та чого не можна робити

3.12.2021, 07:30
106298

3 грудня — 337-й день року (338-й у високосні роки) у григоріанському календарі. До кінця світу залишається 28 днів.

Іменини

3 грудня День ангела імені відзначають:  Іларіон, Олександр, Олексій, Ганна, Анатолій, Арсеній, Василь, Володимир, Григорій, Іван, Йосип, Ісак, Фекла

3 грудня – день Прокла

В церкві 3 грудня вшановують пам’ять святого Прокла, який жив приблизно в V столітті і служив єпископом в Константинополі.

Ким був святий Прокл?

Богослов’я він навчався у самого Іоанна Златоуста. Отримав досить хороший обсяг знань в області Священного писання, а також опанував ораторським мистецтвом, що і дозволило йому проповідувати християнство. Відомо, що саме Прокл став свідком явища апостола Павла Іоанну. Уже після смерті останнього Прокл займає пост єпископа. У цьому сані він активно проповідував, всіляко викриваючи єресь і язичництво. Крім цього, Прокл дбав про знедолених і прославився численними чудесами. Так, в період патріаршества Прокла сталося руйнівний землетрус, і місцеві жителі разом з Проклом вийшли на вулицю, щоб политись. Під час молитви маленький хлопчик був підняти на небо, після чого повернувся цілим і неушкодженим, розповівши, що чув спів ангелів. Слова хлопчика повторили люди – і землетрусу більше не відбувалося. Після цього багато хто звернувся до віри.

“На Прокла нечисть проклинай”, – говорили в народі. Це потрібно було зробити 3 грудня для того щоб злі сили не нашкодили людям і не вийшли з-під землі, де вони перечікували морозні дні. Вірили, що нечисть, попри холоднечу, 3 грудня може вискочити з-під землі в будь-який момент і нашкодити людині. Саме тому, були поширені захисні змови, які виголошували, і прикмети, в які вірили. Цікаво, що вони могли проходити, як у вигляді молитви, так і в формі лайки. Також молилися святому Проклу, спадала на думку себе хресним знаменням, просили про те, щоб нечисть нікого не турбувала. Крім того, вважали, що з 3 грудня встановлюється санний шлях, а тому, часто молилися святому Проклу про благополуччя й удачі в поїздці.

3 грудня: традиції і звичаї дня

Народні прикмети на 3 грудня кажуть, що сьогодні небезпечний день, бо на вулиці бешкетує нечиста сила.

Тому в цей день наші предки намагалися бути особливо обережними.

Також сьогодні не можна лаятися і сваритися, бо під час сварок людина ослаблена перед злими силами.

Найкраще захищають від зла сімейні узи і підтримка роду, тому цей день потрібно провести з сім’єю в домашній затишній обстановці.

На Прокла було заведено проклинати нечисть, щоб вона не вилазила зі своїх нір і не заважала людям жити.

Наші предки вірили, що незважаючи на холоди, біси можуть вибратися з-під землі і в будь-який момент нашкодити людині.

Святого Прокла просили захистити від усього лихого. Під час молитви осіняли себе хресним знаменням.

Усі вентиляційні отвори в хаті люди часто перетинали паличками або лучиною, вимовляючи спеціальну змову. 3 грудня часто молилися святому Проклу про благополуччя і удачу в поїздці.

Приказки і прикмети на 3 грудня

Вранці 3 грудня засніжило – до полудня очікується відлига.

Поліна тріщать у пічці – прикмета до морозу.

Пір’яні хмари, пливуть одна за одною, – вісники, що наближається хуртовина.

Якщо в Проклів день піде дощ, то і в третій день літа теж буде лити.

Снігурі заливаються 3 грудня – прикмета до хурделиці.

Сорока прагне під дах залетіти – до заметілі.

Якщо 3 грудня двері самі відкриються, то це прикмета, що нечисть поруч ходить. Треба перехреститися.

Кімнатна рослина сьогодні зацвіла – до поповнення сімейства.

Кури на Прокла один до одного туляться – бути холоду.

Народжені 3 грудня – майстри на всі руки.

Що можна робити 3 грудня

Сьогодні святого Прокла просять захистити від усіх бід та хвороб.

Прислухайтеся до порад, які даватимуть вам саме в цей день. Вони допоможуть вам у майбутньому.

Що не можна робити 3 грудня

Якщо вам треба вирушити у далеку дорогу, то краще зробіть це наступного дня.

Намагайтеся не сваритися одне з одним. Будьте дружніми та привітними.

Події

1775 — Вперше піднятий зоряно-смугастий прапор США.

1818 — Іллінойс став 21-им штатом Сполучених Штатів Америки. Іллінойс часто називають «Землею Лінкольна» або ж «Штатом в прерії».

1879 — Томас Едісон вперше публічно продемонстрував роботу лампи розжарювання (з вугільною ниткою, поміщеною в вакуумну скляну колбу), яка могла безперервно горіти протягом 4 годин.

1910 — У Парижі продемонстрували першу неонову лампу (винахідник — французький фізик Жорж Клод).

1912 — Болгарське царство, Королівство Греція, Королівство Сербія та Королівство Чорногорія підписали з Османською імперією перемир’я, що поклало край Першій балканській війні.

1920 — польський сейм ліквідував територіальну окремішність Галичини. Для позначення етнічної території Східної Галичини введено термін «Східна Малопольща», зникли з вживання слова «українець», «український», вводилися «русин», «руський».

Читайте також: У США 15-річний хлопець почав стрілянину в школі. Загинули троє підлітків — поліція

1932 — Постановою Ради Народних Комісарів УСРР заборонено торгівлю м’ясом і худобою в областях України, які ухиляються від виконання плану заготівлі м’яса. Постанова стала однією з причин Голодомору 1933 року.

1952 — У Празі за звинуваченням у співпраці з західними розвідками і сіонізмі повісили 11 високопоставлених функціонерів Компартії Чехословаччини, серед них — її колишнього генерального секретаря, віце-прем’єра Рудольфа Сланскі.

1959 — У Ленінграді здали в експлуатацію перший у світі атомний криголам «Ленін».

1967 — Південноафриканський хірург Крістіан Барнард здійснив у Кейптауні першу у світі успішну трансплантацію серця.

1973 — Американський «Піонер−10» («Пайонір-10») став першим космічним апаратом, який пролетів біля Юпітеру.

1976 — У Києві зданий в експлуатацію Північний міст через Дніпро.

1979 — Референдум в Ірані схвалив проект конституції країни, яка закріпила курс на ісламізацію суспільства: введено систему шаріатського судочинства, ісламської освіти, жінки тепер мали обов’язково носити чадру.

1979 — В Цинциннаті (штат Огайо) під час спроби зайняти місця в концертному залі Ріверфронт-колізеум, де мав відбутися концерт групи The Who, загинуло 11 чоловік.

1984 — Сталась одна з найбільших в історії промислових катастроф — внаслідок витоку отруйного газу на хімічному комбінаті в м. Бхопал (Індія) загинуло понад 2000 осіб, а 20 тисяч — втратили зір.

1989 — Після 2-денної неофіційної зустрічі керівник СРСР Михайло Горбачов і президент США Джордж Буш-старший заявили про завершення епохи протистояння двох ідеологічних систем — «Холодної війни».

1989 — в місті Прудентополіс (Бразилія) відкрито пам’ятник Тарасу Шевченку.

1991 — Реагуючи на результати Всеукраїнського референдуму 1 грудня, президент СРСР Михайло Горбачов у своєму телевиступі заявив: «Країна в небезпеці, Вітчизна в небезпеці».

1991 — незалежність України визнала Угорська Республіка, посольство Угорщини у Києві стало першим посольством іноземної держави в Україні.

1992 — Генеральна Асамблея ООН проголосила цей день Міжнародним днем інвалідів.

2002 — У провінції Шаньдун (Китайська Народна Республіка) археологи відкрили царське поховання періоду династії Хань, в якому збереглися більше сотні фігур воїнів, коней і колісниць, зроблених із теракоти.

2004 — Верховний Суд України ухвалив рішення, згідно з яким результати виборів Президента України 21 листопада 2004 року були сфальсифіковані (дії Центральної виборчої комісії визнано незаконними, а протокол ЦВК — недійсним).

Докладніше: Справа «Ющенко проти ЦВК» (2004)

2010 — вночі міліція та спецпідрозділ «Беркут» силоміць демонтували наметове містечко протестувальників проти нового Податкового кодексу України на майдані Незалежності в Києві.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com