Азербайджан стягує військову техніку до кордону з Вірменією, готують військову операцію – OSINT

17.09.2023, 18:28
146878

Фото й відео з відкритих джерел підтверджують побоювання Вірменії про те, що Збройні сили Азербайджану стягують військову техніку до вірменського кордону – це може вказувати на підготовку до військової операції.

Читайте також: Прем’єр Вірменії заявив, що його країна більше не може покладатися на РФ

Про це, як пише “Європейська правда”, повідомила британська газета The Telegraph, посилаючись на свідчення, отримані від Центру інформаційної стійкості (CIR) – неурядової організації, яка аналізує порушення прав людини й конфлікти на основі відкритих джерел.

CIR відзначає посилення активності на азербайджанських військових базах, збільшення кількості польотів між Азербайджаном і військовим аеродромом у союзному Ізраїлі, а також протидію військовим маневрам Ірану – союзника Вірменії.

 

“Цілком можливо, що це рутинні переміщення, але аналіз інших доступних даних з відкритих джерел може додатково свідчити про нарощування військового потенціалу”, – сказав The Telegraph дослідник CIR Кайл Глен.

Серед іншого, в організації вказують на маркування військової техніки – переважно ваговозів і бронетранспортерів – символами у вигляді перевернутої літери “А” й стилізованої літери “F”.

 

Російські військові, як відомо, також використовували символи – літери “V” і “Z” – як ідентифікатори бойових груп перед повномасштабним вторгненням в Україну в лютому 2022 року.

Як відомо, територіальна суперечка між Азербайджаном та Вірменією стосується території так званого Нагірного Карабаху. Він є частиною міжнародно визнаної території Азербайджану, хоча після розпаду СРСР вірмени, які там становлять більшість, проголосили його незалежною державою.

У наймасштабнішому за останні кілька десятиліть епізоді протистояння – шеститижневій війні 2020 року – Азербайджан здобув перемогу й відтоді поступово повертав під контроль території невизнаного Карабаху, а на вірменсько-азербайджанському кордоні час від часу спалахують сутички.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com