Депутат Новинський зареєстрував законопроєкт, який дозволить обирати мову виступу у парламенті

6.09.2019, 13:50
40738

Позафракційний народний депутат Вадим Новинський і ще 4 депутати зареєстрували у Верховній Раді законопроект про мови в Україні (№ 1103), у якому пропонується встановити, що той, хто виступає у парламенті, може вільно обирати мову виступу.

Читайте також: Англійська мова буде обов’язковою для вступу до вишу

Текст законопроекту розміщено на сайті Верховної Ради, пише УНІАН.

Авторами законопроекту є Новинський, Муса Магомедов, Дмитро Шпенов, Сергій Магера та Вікторія Гриб. Законопроектом пропонується у законі “Про Регламент Верховної Ради України” встановити, що мова ведення засідань Верховної Ради визначається статтею 8 закону “Про мови в Україні” (нині встановлено, що мовою роботи Верховної Ради, її органів та посадових осіб є державна мова).

Законопроектом передбачено встановити, що засідання ВР, її комітетів і комісій, Погоджувальної ради фракцій (депутатських груп) ведуться державною мовою. Промовець може вільно обирати мову виступу, в тому числі виступати мовою меншини. Переклад його виступу на державну мову, у разі необхідності, забезпечує Апарат Верховної Ради. За звичайних обставин виступ промовця не переривається.

Проекти законів, інших нормативних актів вносяться на розгляд Верховної Ради державною мовою. Також цим законопроектом пропонується визначити, що телерадіоорганізації України можуть на власний розсуд вести мовлення державною мовою або мовами меншин та іншими мовами – як однією, так і кількома мовами (наразі встановлено, що телерадіоорганізації здійснюють мовлення державною мовою). Обсяги загальнодержавного, регіонального і місцевого мовлення державною мовою, мовами меншин та іншими мовами визначаються самими мовниками.

Мова друкованих засобів масової інформації визначається їхніми засновниками відповідно до установчих документів. Автори законопроекту, серед іншого, пропонують встановити, що у сфері надання послуг поштового зв’язку і телекомунікацій в Україні вживаються державна мова або мови меншин; рекламні оголошення, повідомлення та інші форми аудіо- і візуальної рекламної продукції виконуються державною мовою або мовою меншин, іншою мовою на вибір рекламодавця.

Читайте також: В “Слузі народу” хочуть ввести правила роботи ЗМІ в умовах війни

У законі “Про освіту” пропонується встановити, що держава створює умови для здобуття освіти особам, які належать до корінних народів, національних меншин України, мовою відповідної меншини, а також забезпечує виявлення та усунення факторів, що перешкоджають реалізації прав і задоволенню потреб таких осіб у сфері освіти. У самому законопроекті автори прописують, що вільний вибір мови навчання є невід’ємним правом громадян України, за умови обов’язкового вивчення державної мови в обсязі, достатньому для інтеграції в українське суспільство. Мовою освітнього процесу в закладах освіти є державна мова, мови меншин або інша мова.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com